Gå til innholdet
honning_nm_2018

NM i Honning 2018

Under Matstreif arrangerte Honningscentralen "NM i Honning" i samarbeid med Nyt Norge, Norges Birøkterlag og Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon BYBI.

Her er en gjennomgang av årets vinnere.

Årets birøkter

Ingärd Øien fra Minnesund

Ingegärd Øien har gjennom et langt birøkterliv  vært en engasjert og dyktig dronnigavler, testvert for Norges Birøkterlags dronninger, aktiv i lokallag samt fulgt opp nybegynnere med stort engasjementet. Sammen med sin nå avdøde mann Juul byggde hun opp Norges største økologiske bigård og har siden villig delt kunnskap og erfaringer om økologisk birøkt til birøktere og honningkjøpere. Hun er Honningcentralen sin største leverandør innenfor økologisk honning og har i tillegg utviklet flere honnigtyper med smakstilsetning og på Bondens Marked tilbudt kvalitetshonning med det lille ekstra, nemlig kunnskap om produktet. Med stor letthet har hun utmerket seg til et godt kvinnelig forbilde innen norsk birøkt.

 

Fremtidens birøkter

Tom Arne Torp (14 år)  fra Kodal uten for Sandefjord

Tom Arnes interesse for bier startet allerede da han var 6 år. Han fikk sine 2 første kuber da han var 11, nå har han 8 kuber. Planen er 30 kuber før 18-årsdagen. Han fører grundige notater om kubenes tilstand og fører honningregnskap. Han har en lidenskap og fascinasjon for faget som er typisk for en god birøkter

 

Mørk honning

1. Klokklyng fra Karmøy, Håkon Tjøstheim

En typisk klokkelynghonning. Mørk farge. Fruktig og syrlig, kompleks. Varm, lang ettersmak. Nydelig honning!

 

2. Lynghonning fra Sotra, Alg Helge Søyland

Mild lyngsmak som stadig utvikler seg i munnen. Fast men smørmyk konsistens som smelter på tungen. Lang og variert ettersmak

 

3. Skogshonning fra Sogn, Håkon Tangerås

Mørk nesten brun farge, samtidig klar. Duft av skog, men smak blant annet av karamell og sjokolade. Lang og intens ettersmak.

 

Lys honning

1. Fast lys honning fra hvitkløver i Telemark, Tore Valen

En mørkegul honning fra hvitkløver  med intens sødme som varer lenge. Syrlighet som bryter opp sødmen gir kompleksitet.

 

2. Fast lys sommerhonning fra Smøla, Lars Magne Roksvåg

En mild og søt sommerhonning med duft av lokal natur. God balanse med syre

 

3. Flytende lys sommerhonning fra Drammensmarka, Morten Winnes

En nydelig sommerhonning med kompleks men samtidig rund og mild smak. Flott whiskyfarge.

 

Honning med tilsetning

1. Honning med granskuddolje, Svanhild Fosser

Honning m/granskuddolje var en kombinasjon med spennende smak og aroma som utfordret juryen. Pluss også for bruken av norske råvarer

 

2. Honning med stjerneanis og fennikel, Svein Otto Grimnes

Vel gjennomført, balansert smak av anis og fennikel. Ikke for kraftig. Godt balansert.

 

3. Honning med chili og ingefær, Ørjan Hjortland

God balanse mellom ingefær og chili. Sitronen gir god syrlighet slik at den ikke bare blir sterk. Chilien gir god og langvarig ettervarme uten at den blir for sterk.

 

Årets honningoppskrift

1. Honningkaramell saus, Linda Andersen

Nyskapende kombinasjon med nydelig, godt avbalansert smak. Svært anvendelig saus.

 

2. Honning og geitost muffins, Nanna H. Vik

Geitost, honning og fiken i kombinasjon er utrolig vellykket. Spennende og knallgode muffins!

 

3. Rabarbrayoghurt med honning, Hanne Heen

Frisk og god kombinasjon mellom syre (rabarbra) og sødme(honning).

 

Årets vinnere ble presentert på Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Prisene ble delt ut av bl.a. landbruks- og matminister Bård Hoksrud, daglig leder i Matmerk Nina Sundqvist, konferansier for arrangementet Arne Hjeltnes og et utvalg av jurymedlemmene.