Gå til innholdet

Matemballasje reduserer matsvinn

Mange opplever matemballasjen som sløseri, men emballasjen er nødvendig og den viktigste faktoren for å redusere matsvinnet.

Ulike matvarer trenger ulik emballasje. Forskere ved Nofima undersøker de beste løsningene for emballering til blant annet grønnsaker, kjøttprodukter og fiskeprodukter. Riktig emballering bidrar til at holdbarheten forlenges, og det er bevist at lengre holdbarhet gir lavere svinn.

Forskerne har blant annet sett på hvor mye kjøttdeig som ble kastet før og etter ny emballering. Resultatene viser at den nye emballeringen ga lengre holdbarhet, og reduserte dermed en tredjedel av matsvinnet sammenlignet med hva det var tidligere.

Forskere ved Nofima undersøker også en ny matemballasje som har bakteriehemmende egenskaper og gjør det vanskeligere for sykdomsfremkallende bakterier å vokse i maten. Det betyr også at holdbarheten på matvaren forlenges. Matemballasjen baseres på bioplaster, kitosan som man finner i blant annet rekeskall, og essensielle oljer som man finner i ulike krydderurter. Bioplasten er 100 prosent nedbrytbar og reduserer derfor avfallsmengden betydelig.