Gå til innholdet
bjarne_kjos_graminor
Assisterende foredler i Graminor, Bjarne Kjøs i jordbæråkeren

Utvikler jordbær for morgendagen

I Norge er vi utsatt for et uforutsigbart klima, og det kan by på utfordringer for jordbærdyrkinga her til lands. Heldigvis jobber en gjeng på Hamar målrettet for at den norske forbruker skal få bær tilpasset klimaet – og ganen.

Jordbær Graminor sortsutvikling

Omgitt av kulturlandskapet på Ridabu, like utenfor Hamar, ligger Graminor. Dette er det eneste stedet i Norden hvor det foredles fram nye jordbærsorter. Ikke at de sortene vi allerede har er dårlige – men for hele tiden å ligge i forkant med sorter tilpasset morgendagen.

Assisterende foredler, Bjarne Kjøs, tar oss med ut i jordbæråkeren for en omvisning. Her har ungdommer fra bygda som jobber som bærplukkere i sommerferien, allerede holdt på en stund.

- På feltet vi har bak oss nå finner vi mor og far, og 30 barn. Da gjelder det å plukke ut de barna som er de aller beste, og som skal være de nye jordbærsortene i framtida, sier Bjarne og peker utover rekkene med jordbær.

Jordbærplanter sortutvikling
Det er en lang utvelgelsesprosess for å lage morgendagens jordbærsort

Jordbæras tvangsekteskap

- Det er med jordbæravkom som med andre avkom; de er forskjellige. Etter ulike kvalitetstester velges et par av «barna» ut for å jobbes videre med på andre steder og i større omfang, fortsetter Bjarne. - Det kan nesten sammenlignes med et tvangsekteskap, humrer han lett.

Hos Graminor krysser de forskjellige jordbærsorter for å få frem de beste kvalitetene, både når det kommer til smak og levedyktighet i det norske klimaet. I tillegg er det viktig at sortene er sterke mot sjukdommer, slik at plantevernmiddelbruken kan reduseres. Og det nåløyet er trangt.

- Av de 4000 plantene vi har her, er det kanskje bare 40-50 planter som kommer gjennom til videre testing, fortsetter Bjarne.

Ti år lang prosess

Det er strenge kvalitetskontroller bæra skal gjennom, men smaken er alltid det viktigste. I tillegg ser Bjarne på bæras utseende, farge og at avlingen på selve planta er god. Men det tar lang tid å dyrke fram nye gode sorter.

- Om ti år har vi sannsynligvis klart å dyrke fram én sort som kan være med å konkurrere i toppen med Korona, Nobel, Saga og alle de kjente sortene.

Og på spørsmålene om hvilken sort som er Bjarnes favoritt, er talen klar: - Det er selvfølgelig Nobel! Det er et fantastisk bær med en like fantastisk smak, og selve konfekten av jordbær, sier han med et lurt smil.