Gå til innholdet

Ingen veps, ingen salat

Siden 1984 har familien Saue dyrket søt og sprø salat på Klavenes gartneri i Holmestrand. Det er riktig at kjært barn har mange navn for denne salaten går både under navnet Crispisalat og Vestfoldsalat.

Norsk salat er å få kjøpt gjennom hele året. I løpet av en uke sendes det ut hele 30.000 salathoder til dagligvarebutikkene fra Klavenes gartneri.  

 

Derfor kan noen salater smake søtere enn andre

Når salaten dyrkes inne i drivhuset blir salaten både søt og sprø. Ute kan salaten fort bli  bitter og mindre sprø på grunn av regn og vind. – Vi dyrker kun salat inne for å holde samme gode kvaliteten året rundt, sier Eli Saue.

 

Fra frø til salat på bare seks uker

Etter frøet er plantet tar det ikke lang tid før den begynner å spire. To uker etter frøet er sådd kan den lille salatplanten flyttes til et nytt drivhus, der den vokser seg til en frodige salat på bare fire uker.

 

Bruker også vann til oppvarming av drivhuset

Drivhuset varmes opp på en miljøvennlig måte med både oppvarmet vann i vannrør og masse lys fra taket som også gir varme om dagen. De har et eget renseanlegg for vannet, slik at det vannet som brukes til å vanne plantene resirkuleres og tilsettes ny gjødsel. 

 

Minimaliserer plantevernmidler med snylteveps

– Vi er strenge på å bruke plantevernmidler og prøver å minimalisere dette så godt vi kan. Istedenfor bruker vi heller snylteveps som arbeider med å ta knekken på skadedyr. Nyttedyra er våre små hjelpere, forteller Bernt Saue. 

 

Slik oppbevarer du salaten

Crispisalaten kan du pakke inn i en plastpose og oppbevare nederst i kjøleskapet. Vær oppmerksom dersom fryseren er plassert under kjøleskapet. Dette kan føre til at salaten kan få frostskader. Derfor kan det være lurt å legge salaten i nest nederste hylle i kjøleskapet. – Hvis du oppbevarer salaten riktig kan den holde seg lenge, tipser Thorbjørn Saue.

 

Gjør en slapp salat frisk igjen

Dersom salaten blir slapp, kan du gi den litt vann, putte den i en platpose/boks og legge den tilbake i kjøleskapet. Etter et par timer vil salaten være frisk igjen.