Gå til innholdet
Jordbær Graminor sortsutvikling

Ingen sommer uten norske jordbær

Skrevet av Gartnerforbundet den 10.7.2018

Norsk jordbær har hatt en god oppvekst. Det kjennes på smaken.

Ingen ting smaker som norske jordbær om sommeren. Det skyldes våre helt særegne vekstforhold her i nord. Den lange sesongen med lyse dager og kjølige sommernetter gir rett og slett mer sødme og smak til bærene.

 

Klimabær

Samtidig har vi også et uforutsigbart klima. Forskerne jobber på spreng for at vi skal få bær tilpasset både klima og gane. Det gjelder å ligge i forkant med sorter tilpasset morgendagen. Forskerne krysser ulike jordbærsorter for å frem de beste kvalitetene, både når det gjelder smak og levedyktighet. Sortene må være sterke mot sykdommer slik at bruken av plantevernmidler kan reduseres, og det kan faktisk ta 10 år å utvikle en ny sort jordbær. 

Målrettet krysning skaper morgendagens jordbær

Jordbærplanter sortutvikling

Tusenvis av sorter

Vi har spist jordbær siden romertiden. Den gangen koste vi oss med ville markjordbær. Den kommersielle dyrkingen startet ikke før mange århundrer senere, på begynnelsen av 1800-tallet. En krysning av de beste sortene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene ga oss etter hvert store, sterktduftende og saftige bær. Jordbærene slik vi kjenner dem i dag, er produktet av en lang krysningsprosess av flere viltvoksende jordbær.  Det finnes tusenvis sorter, og norske korona er manges favoritt.


Dette inneholder jordbærene

Jordbær Cylinder

Tilberedning

Dersom du ikke spiser opp hele kurven med en gang, oppbevares jordbærene best i kjøleskap ved 2-4 grader. Bærene bør ikke utsettes for store temperatursvingninger, de er skjøre og holdbarheten er begrenset. Jordbær er også nydelige å sylte eller å røre med sukker.

 

Supersunt!

Jordbær er en viktig kilde til C-vitamin. De inneholder faktisk mer vitamin C enn appelsiner, så det er ingen grunn til ikke å fråtse når sesongen er her. Bærene er også rike på kostfiber og kilde til B-vitaminet folat. Jordbær inneholder også viktige plantestoffer som antocyaniner og flavonoler.

 

 

Rett fra hånda, eller..

Jordbær kan spises så enkelt eller avansert som du vil. Mange mener de smaker best rett fra hånden, mens andre foretrekker å spise dem med fløte, rømme, melk, vaniljeis og sukker. Jordbær har mange bruksområder og brukes ofte i desserter, i kaker, i fruktsalat, i milkshake, smoothies eller til sylting.

Jordbær kan kombineres i det uendelige. Her er forslag til deilige jordbærretter du kan teste i sommerferien: