Gå til innholdet
ksl-revisjon-nyt-norge-matmerk-landbruk-trygg-mat
I aksjon: Her er KSL-revisor Jan Sverre Frønsdal på revisjon på en gård utenfor Tønsberg.

Du skulle visst hvor tykk "selvangivelse" norske bønder må fylle ut hvert år!

Når du kjøper Nyt Norge, får du ikke bare en norsk potet eller en norsk ost. Det ligger et helt kontrollsystem med strenge krav til dokumentasjon bak.

Visste du at i Norge er alle som produserer mat pålagt å gjøre en svært grundig egenkontroll hvert år?

Ja, alle er pålagt å gjøre en grundig dokumentasjon av drifta for å sikre mattrygghet og sporbarhet. De må vise at de følger alle regler og krav som settes fra offentlige myndigheter og instanser som Mattilsynet og Arbeidstilsynet, samt regler og krav fra de ulike varemottagerne som skal kjøpe grønnsakene, kjøttet eller frukten fra bonden.

Det er ikke bare-bare å sette seg inn i alle reglene og kravene fra ulike myndigheter, og det er ikke bare-bare å skulle utforme en ryddig dokumentasjon som viser at man følger alle reglene i tillegg. Derfor er det utarbeidet et verktøy, en slags selvangivelse, som bøndene må fylle ut hvert år. Der fører de opp hvordan de følger alle ulike regler.

Såpass nøye er denne egenkontrollen at mange vil si at den får den gammeldagse selvangivelsen til å blekne!

For eksempel: Norske bønder må dokumentere hva de gjør for å sikre brannsikkerhet i fjøset, for å sikre trygge arbeidsforhold på gården, hvilke medisiner som brukes når og hvordan, hva slags fôr som gis, hvilke plantevernmidler de bruker når og hvor, når og hvor lenge kua var på sommerbeite. Alt skal føres. På detaljnivå!

Sjøl om systemet betyr at norske bønder må gjøre mye dokumentasjons- og kontrollarbeid, sier de aller, aller fleste at dette er en jobb de synes det er viktig å gjøre for fellesskapet. Ja, igjen omtrent som selvangivelsen!

En egen KSL-armé ute i felt

Men her skal du få vite enda mer! Visste du at for å følge opp og sjekke at alt er på stell på gårdene, så finnes det også et eget korps med revisorer som reiser på over 4.500 gårdsbesøk i året. Revisorene sjekker at alt er på stell, og de gir beskjed dersom det finnes forhold som må rettes opp, for eksempel innen dyrevelferd eller brannsikkerhet.

Nesten alle bønder i Norge bruker et system som heter KSL når de gjør egenkontroll. KSL står for Kvalitetsystem i Landbruket. Det høres litt tørt ut, men kort og godt kan vi si at KSL er laget for å sikre at du som forbruker får trygg, norsk, sporbar mat.

1477500241

Nyt Norge betyr mer enn bare norsk

Et av kravene for å sette på Nyt Norge-merke på et produkt, er at det kommer fra gårder og fra produksjon som følger KSL.

Hva betyr det for deg som er forbruker?

Jo. Når du velger Nyt Norge, får du ikke "bare" en norsk potet eller norsk mjølk. Det ligger MYE dokumentasjon bak! Du får et produkt fra produsenter som utfordres og er pålagt, hvert år, å gjøre tiltak for å bli bedre og bedre på mattrygghet, dyrevelferd og plantehelse.

Det er kjekt å tenke på, det!

Vite mer? Her er et blogginnlegg fra da matjournalist Yngve Ekern ble med en KSL-revisor ut i felt!