Gå til innholdet

En pølsestrøst i hverdagen

Stakkars pølser, de får mye kjeft. Men de fortjener en klapp på skuldra. Pølser inneholder mye godt kjøtt og gjør at vi spiser mer av dyret, ikke bare biffen.

Pølsemakersjef: Therese Ryan, fabrikksjef for Nortura i Tønsberg. Foto: Fra video, Matmerk

- Vi kan ikke bare spise biff hver dag. Slik sett kan pølser spille en nyttig rolle i kostholdet vårt. Ved å spise pølser, spiser vi mer av dyret. Det er tross alt veldig mye mer godt kjøtt på dyr som svin og storfe enn bare filetene. 

Det sier fabrikksjef Therese Ryan før hun blunker og legger til: 

- Og så er pølser veldig godt, da. Og tøft. Pølser er litt tøft. 

Vi i Nyt Norge har besøkt Norges største pølsefabrikk, nærmere bestemt Norturas anlegg i Tønsberg. Kanskje du har sett filmen vår derfra?

252 millioner grillpølser...

Anslagsvis hver femte pølse som spises i Norge, produseres ved anlegget i Tønsberg. Der produseres pølser av merkevarene Gilde og Prior, i tillegg lages pølser av Gilde med ulike samarbeidspartnere. Du finner produksjonen av de fleste av Gildes spesialpølser på anlegget, altså pølser som er litt mer forseggjorte og krever mer håndverk enn klassisk wiener og grill. Du kan være trygg på at alle pølser med Nyt Norge-merket, er laget av kjøtt fra norske husdyr fra norske gårder.

Det lages så mange pølser i Tønsberg hvert år at det nesten er umulig å se det for seg, men her er noen tall: 

  • I fjor ble det produsert over sju tusen tonn klassiske Gilde grillpølser
  • Det ble produsert nesten 1.500 tonn Prior Grillpølser
  • Det anslås at det produseres 252 millioner grillpølser her i året, og legger du disse etter hverandre, vil du få cirka 39.000 kilometer!
  • Til sammen, med alt fra kjøttpølser, wiener, grillpølser og spesialpølser, produseres over 16.400 tonn pølser ved anlegget

- Mye godt kjøtt i pølsene

Et gammelt uttrykk sier at "du vil ikke vite hva pølser og politikk er laget av". Når vi besøker fabrikksjef Ryan, er hun imidlertid ikke redd for å løfte på lokket på containerne med kjøtt i kjølerommene. 

- Det er veldig mye godt kjøtt i pølsene våre, det er bare å komme og se, sier hun. 

- Her, i denne containeren, finner du svinekjake, for eksempel. Kjake er veldig godt og smakfullt kjøtt, men ikke så mange spiser kjake som egen "rett". Da er det fint å kunne bruke dette gode kjøttet i pølse. For oss i Nortura er det et mål å balansere dyret, som vi sier, altså å ta i bruk så mye av kjøttet som mulig. 

Pølsesmak i endring

Ryan kan fortelle at salgstallene avslører at nordmenns pølsesmak er i ferd med å endre seg, i hvert fall litt. 

- Vi merker økt etterspørsel etter spesialpølser, altså pølser med litt mer smak og karakter, gjerne pølser som er håndknyttet. laget med naturtarm, og røykt på flis. 

Og sjøl, har hun en favoritt?

- Ja, jeg er veldig glad i pølse med chili og ost. Men sosisser er jo også godt, til jul. Alt til sin tid! 

 

Pølsefristelser fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Pimp pølsa - og nyt!

Greit, pølse er ikke nødvendigvis det sunneste middagsalternativet du kan finne. Velger du grønt tilbehør, kan du likevel komme langt på veg mot et måltid du kan nyte med god samvittighet. 

Friskusene borte på Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, de har sjølsagt gode tips til hvordan du kan lage sunn og fristende pølsetopping som mangosalsa, coleslaw, guacamole, tomatsalsa, hakket løk og vårløk - eller hva med rødkål og hakkede valnøtter?

Bare se hvor fristende det ser ut! Oppskriftene finner du her!