Gå til innholdet
pølser-nyt-norge-lokalmat-matmerk-grillpølser-sommer-grill

Det er NM i alt, også i kjøtt!

Årets beste norske grillpølser? Sjekk ut resultatene fra Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. I år med spesielt fokus på kjøttbransjens store utvalg av grill- og spekemat.

Norgesmester i grillpølse? Det ble Coop sine "Reale grillpølser, med mer kjøtt og mindre salt" . Selvfølgelig Nyt Norge-merket, med garantert norsk kjøttråvare. Premeiutdelingen skjedde under NM i kjøtt 2018.

Det er nemlig et Norgesmesterskap for det meste. Også kjøttprodukter. Norgesmesterskapet i kjøttprodukter arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund hvert år. Dette er en prestisjefylt konkurranse hvor fagfolk vurderer hvert enkelt produkt etter kriterier som råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. I konkurransen i konkurrerer 450-500 produkter fra rundt 50 leverandører om å oppnå NM-titler og medaljer. Her er råvare- og produktkvalitet på topp, basert på norsk kjøtt og fjørfekjøtt. 

Bedømmingen
Juryen består av 15-18 svært erfarne fagfolk, kokker, pølsemakere, freskvaresjefer og andre med kunnskap og lidenskap for de norske kjøtt- og fjørfeproduktene. Dommerne samles til 3 dagers bedømming mens NM pågår. Hvert produkt presenteres både som råvare og som ferdig produkt til dommerbordet. På hvert bord sitter 3-5 dommere, som først vurderer produktet individuelt, før alle diskuterer seg fram til en samlet karakter, og levere et felles vurderingsskjema fra bordet. Alt er selvsagt anonymt, og alle produktene tilberedes av kokker slik at de presenteres på riktig måte.

grill-Stock-photo-rez-art
Årets norske grillsesong nærmer seg

Lang historie
I 1983 inviterte kjøttbransjen for første gang til fagkonkurranse, og siden det har kjøttbedrifter, pølsemakere, store og små kjøttprodusenter deltatt i stadig større antall hvert år. Her er det mye stolthet, kvalitet og prestisje bak hvert produkt. For kjøtt- og fjørfebransjen liker å konkurrere.  

Bedriftene bruker også konkurransen til testing av egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan bli enda bedre. Å vinne medlajer og ære i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Det betyr mye for salget også. For forbrukerne ser etter hvilke produkter som har fått medaljer, og sikrer seg de beste. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter, og arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens Servicekontor.

Spekematfat tind
Spekemat på fat fra Tind

Her finner du vinnerne!

Gull, sølv og bronsjemedlajer gis etter fastlagte poengskalaer. Men gjevest er å bli kåret til Norgesmester.

Det gjøres ved at alle de produktene som har fått nok poeng til å oppnå gullmedlaje i en kategori, bedømmes en gang til av alle dommerne. Og så utpekes den beste av de beste. 

Alle årets medaljevinner og de gjeveste norgesmestrene finner du på denne siden.  Det er bare å nyte årets grill- og spekematsesong.