Gå til innholdet
Grønnsaker som blir fryst rett etter innhøsting har kortere lagringstid enn lagrede grønnsaker, noe som gjør at vitaminene bevares lengre i fryste grønnsaker. Foto: iStock.
Grønnsaker som blir fryst rett etter innhøsting har kortere lagringstid enn lagrede grønnsaker, noe som gjør at vitaminene bevares lengre i fryste grønnsaker. Foto: iStock.

Derfor bør du velge frosne grønnsaker

Under vinterhalvåret er frosne grønnsaker et godt alternativ til importerte ferske grønnsaker. Frosne grønnsaker kan nemlig ha et høyere innhold av C-vitamin enn grønnsaker med lengre lagringstid, og gir forbrukerne tilgang på norske grønnsaker hele året. Dessuten er frosne grønnsaker klimasmart.

 

Å fryse mat er som å stoppe tiden

I Norge vokser ikke grønnsaker om vinteren. Derfor høster Findus grønnsakene når de er på sitt beste, før de blir ferskdampet og fryst ned. Når maten blir fryst stanser man nesten helt opp nedbrytningsprosessen, og maten beholder sin ferske kvalitet. Slik bevares smak, konsistens og næringsinnhold, og tilbyr forbrukerne norske grønnsaker hele året. 
 
 

Frosne grønnsaker inneholder mer C-vitamin

Forskere i Nofima peker på at årsaken til at lagrede grønnsaker har et lavere innhold av vitamin C er at grønnsakene fortsetter å leve etter innhøsting, og da tærer de på seg selv. Importerte grønnsaker har hatt en lang reisevei, og har naturlig nok en lengre lagringstid.  Grønnsaker som blir fryst rett etter innhøsting har derfor en kortere lagringstid, noe som gjør at vitaminene bevares lengre enn lagrede grønnsaker.


Frossen mat er klimasmart 

Å fryse grønnsaker er den mest skånsomme måten å forlenge holdbarheten på. Både når det gjelder smak, aroma, næringsverdi og tekstur. Gjennomsnittelig kaster en person ca. 81 kg mat hvert år. En måte å bidra til et bedre klima på, er å spise mer frossen mat. Det reduserer nemlig matsvinnet med nesten 50 prosent. Med fryst mat er det enkelt å kun bruke den mengden man behvør, og la resten forbli i fryseren.