Gå til innholdet
RHG brokkolini

Brokkolini – en supergrønnsak

På Gilhus gård, innerst ved Drammensfjorden, dyrkes supergrønnsaken brokkolini. Her holder grønnsaksbonde Ragne Helene Ravnsborg og familien på fire til og er én av to i landet som dyrker den rare brokkolikrysningen.

- Ungene mine er veldig begeistret for brokkolinien. Den er litt søtere i smaken, også er den enkel å spise for små barn, sier Ragne Helene idet hun tar en bit av den nyplukkede brokkolinien.

Ragne Helene er sjette eller syvende generasjon bonde på Gilhus gård. - Jeg er ikke helt sikker, innrømmer hun. Ragne Helene tok over drifta i fjor, og siden har hun vært sjefen på barndomsgården. Med seg i drifta har hun mannen og foreldrene, i tillegg til rundt 20 sesongarbeidere nå i den travleste tiden.

 

 

_DSC8903

 

Brokkolikrysning

Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og en asiatisk grønnsak som heter gai lan, og er full av sødme, smak og gode næringsstoffer. Men hva kan den brukes til? Ragne Helene svarer på rams; - den kan brukes som en vanlig brokkoli, den kan kokes, steikes, grilles eller spises rå. Du kan ha den i salaten, du kan bruke den som en forrett eller ha den ved siden av til en hovedrett. 

_DSC8931

Viktigheten av å bruke sesonggrønnsaker

I tillegg til brokkolini dyrker Ragne Helene brokkoli, blomkål i forskjellige farger, beter, stangselleri, squash og kinakål.

- Jeg syns det er så viktig at vi spiser de norske grønnsakene det er sesong for, når det er sesong. Brokkolinien for eksempel er jo veldig fin når den norske asparges-sesongen er over, for den er jo ganske kort. Da kan vi jo heller spise norsk brokkolini enn importert asparges.

Brokkolinisesongen varer fra juli til oktober.

Tips til tilberedning av brokkolini:

Kok brokkolinien 2 - 3 min, avkjøl straks i kaldt vann. La de renne godt av. Rull hver stilk i en god skinke og server med hjemmelaget eller kjøpt aioli. Vips har du en deilig forrett.

Kilde: www.gilhusgard.no