Gå til innholdet
erter-maskiner-nyt-norge-findus-matmerk-høsting

Erta, berta, ertefakta

Visste du at du ganske sikkert har hatt en søt, liten sak ved navn Tendrilla i fryseren? Værsågod: Her er seks artige ertefakta som du kan underholde med ved bordet!

iStock-92192442
istock

Visste du at erter er kompliserte å dyrke, ja, rene prinsessen på erten? (Pling!)

Findus er av de store leverandørene av erter som spises i Norge. De har avtale med utvalgte gardbrukere, rundt 40-50 hvert år. Alle erte-gardbrukeren holder til i Vestfold og deler av Buskerud. Hvorfor? Fordi erter MÅ fryses inn max tre timer etter at de høstes for ikke å bli dårlige.

Så snart ertene er tresket, dundrer trailerne av gårde rett til Findus-anlegget i Tønsberg.

Foto: Getty images / Istock

erter-maskiner-nyt-norge-findus-matmerk-høsting

Dette er treskemaskiner spesiallaget for å høste erter. Som nevnt krever erter tempo, også under innhøsting: Når ertene i en åker er grønne og modne, må hele åkeren høstes i løpet av max tre dager. 

Dette betyr at Findus må planlegge nøyaktig når de skal så (og deretter høste) hos de 40-50 erteprodusentene. De kan jo ikke komme med maskinene sine for å høste hos alle 50 på én gang! 

Foto: Privat

erter-matmerk-nyt-norge

Tro det eller ei, men du kan faktisk kjenne forskjell på om en ert er høstet første eller tredje dagen. 

Første dagen er ertene ekstra fine og søte og grønne. De ender i de fiiine frossenposer, slike du gjerne bruker til fest. Andre dagen er de litt tørrere - og tredje dag enda tørrere. 

Tenk som du kan imponere i selskap ved å si "Nyydelige erter, Märtha, disse kjenner jeg er høstet første dag i.. mmm... skal vi se, det må være i Vestfold eller Buskerud"!

Foto: Torbjørn Landsrød, Findus

erter torbjørn

Dette er Torbjørn Landsrød. Han er råvaresjef for grønnsaker hos Findus.

Torbjørn er en av Norges fremste eksperter på erter (Pling!) Han har gitt oss erte-faktaene våre, mens vi har spurt ham om en erteekspert kan bli lei av erter. 

- Neida. Jeg liker fortsatt erter, og jeg liker fortsatt erter best når du gjør minst mulig med dem. Strengt tatt trenger du bare dampe dem litt - de er jo allerede forvellet i fabrikken. Litt salt og pepper er alt som trengs.

Foto: Privat

Erter-fryste-iStock

Er du klar over at du ganske sikkert har hatt en søt, fransk liten sak i fryseren din?

Det finnes flere ulike sorter erter. Vanlige sorter er for eksempel svenske Anna og Ebba. I dag er gjerne Findus´fjongeste erter av sorten "Tendrilla". Ifølge ekspert Landsrød er hun  opprinnelig "fransk og ekstra fin og liten og søt". Nå vokser hun godt i Norge.

Foto: Getty images / Istock

Vare_utvalgte_erter(1)

Erter er - som nevnt - kompliserte. Og da har vi ennå ikke nevnt dette: En erteåker kan kun brukes til ertedyrking hvert åttende år. 

Ifølge Landsrød bærer erteplanter med seg en jordboende sopp kalt Aphanomyces euteiches - eller på godt norsk: Ertevisnesjuke. 

Blir det for mye av denne, visner planta ned. Derfor bør det gå åtte år mellom hver gang. 

Foto: Findus

Er de ikke ganske fine, egentlig, der de ligger inni belgen og koser seg? Sunne er de også. 

I tillegg: Erter skaper trygge, norske arbeidsplasser både i og rundt landbruket.