Gå til innholdet
Hans Kristian Bjørnstad Jensen viser stolt frem en perfekt agurk. Foto: Kaja Schill Godager/Matmerk
Hans Kristian Bjørnstad Jensen viser stolt frem en perfekt agurk. Foto: Kaja Schill Godager/Matmerk

Snylteveps og den grønne helten!

Hver dag hele året høstes rundt 4.500 agurker i gartneriet til Hans Kristian Bjørnstad Jensen. Agurkbonden sjøl blir aldri lei den grønne hverdagshelten.

- En god agurk, den er frisk og sprø, men den perfekte er knasende og saftig! 

Hans Kristian Bjørnstad Jensen nikker. Han bekrefter blid at joda, visst er en ekte agurk-gartner opptatt av kvaliteten - og lyden - på agurkene sine. Det skal knase godt! 

Nyt Norge er på besøk på Sandaker Gartneri i Lier. Inne i den høytvoksende "agurk-jungelen" er det mye å lære om agurken, den anvendelige hverdagshelten av en grønnsak som aldri roper høyest ved bordet, men som kan brukes til - nesten - alt. 

Visste du for eksempel at agurkplantene er fulle av vakre, gule blomster? 

Agurk i arv 

Med to generasjoner agurkbønder i ryggen, var det kanskje logisk at Hans Kristian skulle bli agurkbonde. Han gikk likevel noen runder med seg selv før han valgte å satse på agurken. I dag er gartneriet høyteknologisert, men like fullt må fortsatt mye gjøres for hånd. 

- Vi renser alle de 7.000 agurkplantene for hånd, opptil flere ganger i uka, sier Hans Kristian, som har 6-8 ansatte året rundt. 

- Agurkplantene prøver alltid å vokse i flere retninger med nye sideskudd. Dette er ønsker vi ikke. Vi vil at de skal fokusere veksten oppover i toppskuddet, og på å fylleagurken. Disse sideskuddene kniper vi av, så vi får fine fylte agurker.

Å drive et agurkgartneri er mye arbeid, det er alltid noe å gjøre. Det høstes opp mot 5.000 agurker hver eneste dag. Alle de 5.000 agurkene blir høstet for hånd! Sandaker gartneri produserer agurk hele året, slik at vi kan finne fersk norsk agurk i butikkene både vinter og vår.

Automatisering og resirkulering av vannet

- I mine år her på gartneriet har det skjedd store forandringer. Da faren min var gartner her, ble alt gjort for hånd. Nå har mye har blitt automatisert og kan følges og justeres over en klimacomputer. Jeg styrer varmeanlegg, lufteluker, vanning, takgardiner og alarmer via skjermen. Vanningen foregår i et lukket system, og vannet resirkuleres, slik at vi ikke slipper ut "brukt" vann i miljøet. Fremdeles gjør vi det meste av jobben for hånd. Vi vanner for eksempel frøene med slange flere ganger i uka, før vi etter fire uker setter plantene ut i det store lyshuset. Da er de 50 cm. høye, forteller Hans Kristian.

- Alt arbeid med plantene – såing av nye frø, planting av de ferdige småplantene, rensing og høsting, gjøres fortsatt for hånd. Hans Kristian presiserer, at jo, det å være agurkbonde er fortsatt hardt arbeid. 

Agurkjungel på Sandaker Gartneri. Foto: Maren Nordtorp Larsen/Matmerk

 

Snylteveps er gode hjelpere

Den perfekte agurken er rett og har grodd jevnt, men det er ikke alltid det går etter planen. Brå klimaforandringer og raske temperaturendringer kan kroke agurken. det er også en annen faktor som spiller inn - den Amerikanske blomstertripsen! Det foregår en evig kamp på gartneriet i Lier. For tripsen trives nemlig nokså godt inne i den tropiske jungelen. 

- Trips er noen små jævler. De gnager på skallet, sånn at agurken kroker seg.

Hans Kristian forteller at de ikke bruker kjemiske sprøytemidler for å bekjempe disse skadedyrene, istedenfor tusler rovmidd og snylteveps rundt på agurkplantene.

Snyltevepsen og rovmidden spiser faktisk skadedyrene og reduserer antall ødelagte agurker. Han roter litt inni plantene, men finner ingen krokete agurker. Snyltevepsen og rovmidden må ha gjort jobben sin! 

- Vi driver med biologisk bekjempelse av skadedyr. Han smiler stolt og ser utover det frodige landskapet.

 

Agurken er aldri langt unna

Med en hel jungel agurkplanter å ta seg av, hender det noen gang at agurkbonden sjøl blir litt lei den grønne, anvendelige hverdagshelten?

- Egentlig ikke. Det går mye agurk hos oss. Og kona mi er halvt gresk, så hun bruker selvsagt agurk til å lage en veldig, veldig god tzatziki, sier Hans Kristian og ler. 

- Jada, visst passer en agurkgartner og en flink tzatziki-maker godt sammen. Men det var ikke bare derfor jeg falt for henne, nei!