Gå til innholdet
HOFF potetmel

Ti kjerringråd: Potetmel til alt

Potetmel er et naturlig stivelsesmiddel til bruk i matlaging, men ifølge gamle kjerringråd er potetmel også ypperlig mot alt fra tåfis og kviser til sår pomp.

 «No, I don't take it up the nose. I take it up here!», sa Petter Stordalen og pekte på bakstussen sin da han ble stoppet på en flyplass i New York med en liten, mistenkelig pose potetmel i bagasjen. Den historia fortalte i hvert fall Stordalen sjøl på NRK for noen år siden, og selvsagt ble saken en snakkis. 

Om hotellkongen fortsatt tyr til potetmel som vidundermiddel skal være usagt, men han er i hvert fall ikke alene om å ha brukt potetmel som mot såre rumpeballer. Dette er bare ett av mange gamle kjerringråd om alt du kan bruke potetmel til.

HOFF, som lager produserer potetmel, har samlet inn en rekke slike tips og råd fra folkemunne, og her overbringer vi et knippe. Men la det være sagt: Tipsene som følger er som sagt kjerringråd og vi kan på ingen måte gå god for dem. Det eneste vi kan love deg, helt hundre prosent sikkert, er at Hoff Potetmel med Nyt Norge-merket er laget av gode, norske poteter, og at det er ypperlig stivelsesmiddel i matlaging! 

 

1. Lei av tulipaner som henger med hodet?

Det finnes et gammelt kjerringråd som sier at ved å tilsette 1 teskje potetmel i blomstervannet, vil blomstene holde seg fine lenger. Først og fremst bør du kjøpe tulipaner med knopper som har utviklet farge. Og kommer blomstene i plast, behold gjerne plasten på de første timene. Stilken på tulipanen skal snittes rett over, og blomstene trives best når de får stå kjølig. Og aller helst i isvann. Bare husk å ikke ha for mye vann i vasen, for tulipaner sluker vann, og blir fort slappe om de får for mye.
 

2. Fjern den gamle rødvinsflekken

Hvis flekken allerede har tørket, skal du først fukte den med vann. Deretter dekker du flekken med potetmel og lar det trekke godt inn i stoffet. Når potetmelet har tørket, støvsuger du det bort, og flekken skal da forsvinne med melet. Vi kan selvsagt ikke garantere at dette alltid vil fungere, men sånn er det nå en gang med kjerringråd. Er ikke det en del av spenningen og mystikken?
 

3. Bli kongen på dansegulvet

Potetmelet har mange gode egenskaper, og en av dem er å fjerne friksjon. På for eksempel dansegulv. Strør du litt potetmel på parketten der du skal danse, får du mye bedre gli og kan svinge og snurre deg rundt, langt ut i de sene nattetimer.


4. Lukter det fort vondt av skoene dine?

Trikset er å “pudre” føttene med potetmel etter at du har vasket dem om morgenen, og før du tar på rene sokker. Hvis du gjør dette før du bruker dine splitter nye sko, skal potetmelet hindre de illeluktende bakteriene i å utvikle seg, og dermed bør luktproblemet være løst. Potetmelet har den egenskapen at det trekker til seg fuktighet. Hvis du derimot er litt sent ute, og lukta allerede har satt seg i favorittskoene dine, kan du legge dem en natt i fryseren. Da dør bakteriene og lukta forsvinner.


5. Hvorfor bruke tørrsjampo når du har potetmel? 

Alt du trenger å gjøre for å lage din egen tørrsjampo er å helle HOFF potetmel i en tom saltbøsse eller et krydderglass for å sikre en enklere påføring i håret. Dryss litt av potetmelet ved hårrøttene, før du masserer og rufser det litt inn med fingrene. Gre deretter gjennom håret for å fordele potetmelet. Har du lyst hår kan du blande i litt bakepulver i potetmelet, og har du mørkt hår kan du blande i litt kakao.


6. Unngå å bli støl etter trening

Når musklene begynner å verke etter trening, ta frem en pakke HOFF potetmel! Fukt området som gjør vondt med litt vann og gni deretter potetmel på stedet. La potetmelet tørke og gjenta prosessen et par-tre ganger i løpet av et kvarter, før du vasker av det hele. Ikke bare vil muskelsmertene gi seg, huden blir også silkemyk og fin. Kan det bli bedre? God trening!
 

7. Bli kvitt kvisene

Vel, potetmel kan brukes mot kviser, siden det har egenskapen til å tiltrekke seg fuktighet, og en kvise uten fukt lever ikke lenge. Rådet er å ta en bomullsdott med potetmel på og klappe den forsiktig mot kvisene før du legger deg om kvelden. Dette vil tørke ut talget i porene, og kvisene vil skrumpe inn og forsvinne.Er man plaget med store porer, som ikke nødvendigvis er tette, kan også potetmel hjelpe. Benytt samme metode og sov med potetmelet på huden, så vil porene tørke ut og krympe. Ulempen med dette tipset er at det blir et forferdelig griseri i senga, så vi anbefaler å ikke bruke de dyreste silkelakene akkurat den natta man skal ta knekken på kvisene med potetmelet. 


8. Sørg imponerende strykekanter på skjorta

Vil du imponere med lekre strykekanter på skjorta skal du bruke potetmel. En skje potetmel i siste runde av skyllingen, før du stryker skjorta, og du vil ha den mest imponerende strykekanten på festen. Visste du at husmødre har brukt denne metoden på duker og servietter i flere år? Tilsett litt potetmel i en balje med vann, legg dukene eller seriettene oppi og la vannet med potetmelet trekke godt inn i stoffet før du stryker dem tørre. Dette er ikke noe hokus pokus.


9. Aldri mer sår babyhud

Et godt og gammelt kjerringråd er å ha potetmelet klart når bleieskiftet skal tas. Potetmel gjør nemlig underverker mot sår og irritert hud. Mange finner frem boksen med potetmel når sår og irritert hud skal lindres. På diverse foreldreforum deles det tips og råd om det meste, og potetmel går igjen som et bra og billig tips for å få bukt med både såre babystumper og sår hud ellers på kroppen.


10. Bli kvitt feriemagen

Det er ikke til å stikke under en fluktstol at problemer med mage i ulage er et gjennomgående tema hos mange, sommer etter sommer. Dette skyldes ofte uheldige møter med fremmede matkulturer, og er ikke alltid like lett å behandle. Skal vi tro på kjerringråd, kan det hjelpe å pakke med seg potetmel i bagasjen. Rådet sier at potetmel skal være det beste botemiddelet mot nettopp… ja… feriemage. Rør ut 1-2 teskjeer potetmel i et glass vann, drikk det og du skal være kvitt mageplagene i løpet av en times tid. Er du skikkelig klein, kan kanskje tanken på å drikke et helt glass vann med potetmel virke lite fristende. Da er det bare å blande litt saft i vannet, så frister nok «medisinen» litt mer. Dette er også den tryggeste metoden om det er barn som skal få i seg denne vidunderkuren.