Gå til innholdet
IEHs matkulturpris 2020-utlysning_bilde

Du bestemmer hvem som vinner Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø.

Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.

Gjennom sitt lange virke som formidler, forfatter og bistandsarbeider var Ingrid Espelid Hovig alltid et engasjert samfunnsmenneske med tanke og omsorg for andre.

I år deles prisen ut til en samfunnsengasjert matformidler. 

Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut på Matprisen som sendes på Matkanalen 7. desember kl 20.00

 

Slik stemmer du:

Du kan stemme på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag.

Stemmegivningen avsluttes 31.10 og vinneren blir annonsert i løpet av november.

 

matfranorge_klienter
Mat fra Norge er vår offisielle samarbeidspartner.

 

Fakta om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury, der disse er medlemmer:

  • Andreas Viestad
  • Einar Risvik
  • Magne Rugsveen
  • Liv Kongsten
  • Nina Sundqvist
  • Nina Wærnes Hegdahl

Styreleder for prisen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.

Årets finalister:

Kaja-Skovborg-Hansen-og-Heidi-Bjerkan

Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan

Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan brenner for sitt sosiale engasjement på Vippa i Oslo. Her viser de hvordan norske råvarer så lokalt som mulig, fra gårder rundt Oslo, kan ha en positiv påvirkning på områder som helse, kosthold, miljø samt sosial og økonomisk utvikling. Drivkraften er å påvirke enda flere folk i en bærekraftig og sosialt inkluderende retning. Deres ønske - som har blitt en realitet er å samle mennesker rundt bordet med forskjellig mat- og kjøkkenkompetanse samt erfaring – og være et springbrett for matgrundere med ulike kjønn, bakgrunn og nasjonalitet.  

Halvar-Ellingsen

Halvar Ellingsen

Halvar Ellingsen har en dyp respekt for alt som vokser rundt oss og ser potensialet i råvarer som blir oversett og ikke brukt når han formidler dette med glød og innsikt til unge mennesker gjennom sin podcast “lapskaus” eller når han underviser i mat – og restaurantfagene. På Kvitnes gård i Nordland tar han imot folk i alle aldre som er nysgjerrige og som ser verdien av å ta et større ansvar for dyrevelferd, dyrke egne grønnsaker, sanking fra skog og mark og bruk av tang. Ingenting skal gå til spille, noe han viser gjennom en kompromissløs tro på at kompost og bruk av naturens egen tid er viktig.

Brith-Bakken

Brith Bakken

Brith Bakken er en trøndersk “kokkjærring” som gjennom et langt kokkeliv i Østfold, engasjerer og forbarmer seg over folk som enten faller utenfor å oppleve gode matopplevelser og eller den yngre generasjonen som ikke har mat som sitt interessefelt. Hun er en allsidig matkyndig dame der bruk av norsk råvarer der spesielt vilt og innlandsfiskeprodukter har en naturlig plass. Britt har et glødende og allsidig engasjement og stor kunnskap for bruk av lokale råvarer - til glede for mange. Formidlingsevnen er upåklagelig - uansett i hvilken sammenheng du møter henne: som foredragsholder, kokebokforfatter eller lokal TV-kjendis.

Torill-Renaa

Torill Renaa

Torill Renaa har tyngde innenfor norsk matkultur og måltidsbransjen der hun med stor innsats har satt fokus å rekruttere inn til (måltidsbransjen med) særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket. Hun arbeider med de unge – strengt og kjærlig - slik at de får ut det beste av seg selv. Hun har en rekke år vært medarrangør i Norgescup for lærlinger for at denne yrkesgruppen fortsatt skal ha et fagbrev med stor verdi i en matnasjon. Torill har med Stavanger og restaurant Renaa som base, satt et sterkt preg på å løfte fram historiene rundt lokale råvarer og formidler dette slik at en hel region strutter av matstolthet.

Velg din favoritt