Gå til innholdet
Fjellgris fra Valdres er nominert for beste råvare. Foto: Stølsvidda AS
Fjellgris fra Valdres er nominert for beste råvare. Foto: Stølsvidda AS

Sterke norske kandidater til nordisk matpris

-Embla skal synliggjøre det som er definert som det beste innen Ny Nordisk Mat. Vi krysser fingrene for de norske finalistene - mange av dem har jo allerede utmerket seg med særegen smak og lokal norsk tilhørighet, det gjør dem særs konkurransedyktige, sier adm. dir i Matmerk, Nina Sundqvist.

De norske kandidatene som skal representere Norge og konkurrere om den nordiske matprisen Embla, er nå klare. 

For første gang er det opprettet en nordisk matpris, Embla, som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Siden 14.mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene. Juryarbeidet er nå avsluttet, og i Norge ble det nominert 38 kandidater fordelt på syv kategorier.

De nominerte er:

  1. Årets mathåndverker: Tingvoll ost
  2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda
  3. Årets matgründer: North Sea Salt Works
  4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)
  5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD
  6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros
  7. Årets mat til mange: Hurtigruten

- Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Disse kan vi være stolte av. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

Vinnersjanser

- Vi har jo tre av våre merkebrukere inne blant de nominerte, både North Sea Salt Works, Tingvoll Ost og Fjellgris fra Valdres er allerede gjennom nåløyet til Spesialitet-merkejuryen. Så jeg vet jo at dette er blant de ypperste i sin kategori. Jeg har trua på at vi har flere gullvinnere fra Norge den 24. august, sier adm dir. i Matmerk, Nina Sundqvist.

Alle de nominerte skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori. Samlet kom det inn 185  nominasjoner fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

Norge 2019?

Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkkenet. Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla. Hvem som skal være vertsland i 2019 er ikke avgjort ennå.

De syv nominerte fra hvert enkelt nordisk land finnes på www.emblafoodaward.com.

Fjellgris fra Valdres, her representert med Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard i midten,  fikk Spesialitet-merket for unik smak utdelt under Matstreif i 2016. Jon Georg Dale og Nina Sundqvist sto for tildelingen