Gå til innholdet
Matspireprisen 2017-kopi
Nina Sundqvist, Matmerk, Kristoffer Evang, Ask Gård og Frode Kristensen, Matmerk, under utdelingen av Årets Matspire på Det Norske Måltid 2018

SALAMIPØLSA SLEGGE – ÅRETS MATSPIRE 2017

– I kilometer er det langt fra Nordmarka til Piemonte. Men Ask gård på Ringerike har gjenskapt den italienske smaken med norske råvarer, ramsløk, norsk havsalt, einer og andre urter, krydder og håndverk. På kort tid har Ask Gård blitt en anerkjent produsent av økologisk spekemat og har gitt den norske spekematarven nytt liv. Salamipølsa med det slående navnet ”Slegge” fortjener absolutt å bli mer tilgjengelig for flere forbrukere, sier adm.dir Nina Sundqvist i stiftelsen Matmerk.

Juryen for Årets Matspire; Gunnar Møller Syversen fra Coop, Trond-Morten Helgesen fra REMA 1000, Eivind Haalien fra Norgesgruppen og fagsjef i stiftelsen Matmerk Frode Kristensen er enstemmige i at dette produktet treffer.

Juryen valgte ut prisvinneren blant de 39 finalistene i Det Norske Måltid, og prisen ble delt ut under finalegallaen til Det Norske Måltid 12. januar.

Juryens begrunnelse:
Juryen beskriver vinneren som en sann matspirebedrift. Håndverksproduksjonen tar den tiden det krever, det tillates ingen industrielle snarveier og Ask har levert kvalitet fra første stund. Økologisk drift har vært drivkraften siden ideen om en ny bedrift ble unnfanget.

Vinnerpølsa Slegge er et 100% håndverksprodukt laget med den ypperste fagkunnskap. Denne typen salami har lange tradisjoner i utlandet, men er en nyskapning i en norsk tradisjonskategori der den tilfører en  smaksopplevelse med trøkk til norske ganer. Slegge har et ærlig og forklarende utseende – delikat, rent og lekkert. Og ikke minst – et slående navn!

Premien er markedsrådgivning fra Stiftelsen Matmerk verdt 100 000 kr. Målet med prisen er å løfte frem lokalmat og bidra til økt tilgjengelighet for forbruker. Juryens tro på produktet i et markedsperspektiv er avgjørende.

Tidligere vinnere er:

  • 2016: Halvors Tradisjonsfisk, Tromsø – Boknafisk Loin fra Fredvang
  • 2015: Valdres Ost Fosheim fra Valdresmeieriet
  • 2014: Økologisk Black Turkey kalkunen fra Homlagarden

 

Det Norske Måltid startet i 2008 og er nå landets viktigste matpris. Målet er å synliggjøre mangfoldet i norsk matproduksjon og bidra til næringsutvikling.