Gå til innholdet
Spesialitet-ost-kategori-nettsider-MM-04943_2

Lokalt øl eller ost - hva går det mest av?

Skrevet av Mads Opsahl den 11.7.2018

Svaret er ost! 2 av 10 nordmenn spiser lokalprodusert ost hver måned, viser tall fra Ipsos Spisefakta. Og til høsten er det Oste-VM i Bergen!

- Dette lover godt for årets store matbegivenhet, Oste-VM i Bergen i november. Nordmenn er på vei til å bli et osteelskende folk, sier administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.

I 2016 dro Norge hjem med hele 17 medaljer fra Oste-VM i London, med Kraftkar fra Tingvollost som vinner av den gjeveste prisen. I år samles over 250 osteeksperter og 3000 oster under ett tak i Bergen.

Les mer om Oste-VM

- Vi gleder oss til Oste-VM som skal arrangeres i Bergen i november, og der håper vi norske oster vil konkurrere i toppen. Kvaliteten og mangfoldet av norskprodusert ost blir stadig bedre og større, vi har rett og slett hatt en osterevolusjon i Norge de siste årene. Ikke minst takket være godt arbeid fra organisasjoner som Norsk Gardsost og Hanen, sier Sundqvist.

Mest ost i Oslo og Trøndelag
Tall fra Ipsos Spisefakta viser at 22% av oss sier at vi spiser lokalprodusert ost minst en gang i måneden. Lokalt øl er det 15 % av oss som sier vi drikker månedlig.

Regionalt er det noen forskjeller. Lokal ost ser ut til å bli spist oftest i Midt-Norge og Oslo, der henholdsvis 29 og 27 % sier de spiser lokal ost minst en gang i måneden.

- Jeg heier på alle som spiser ost fra lokale produsenter jeg, men syns jo at vestlendingene bør klare å slå Oslo-folk i neste års undersøkelse. Er det Oste-VM i Bergen, så er det jo bare å spise seg innpå, avslutter Sundqvist.

 

l_eller_ost

Kilde: Kilde: Tallene er hentet med tillatelse fra IPSOS Spisefaktaundersøkelse. Norske spisefakta 2018 er en spesialundersøkelse basert på databasen til norsk monitor 2018.