Gå til innholdet
Fjorårets vinnere: Mikael Forselius (midten) og Ingulf Galåen (høyre) fra Røros får utdelt prisen av mat- og landbruksminister Jon Georg Dale. Fotograf: Francisca Witsø, Matmerk
Fjorårets vinnere: Mikael Forselius (midten) og Ingulf Galåen (høyre) fra Røros får utdelt prisen av mat- og landbruksminister Jon Georg Dale. Fotograf: Francisca Witsø, Matmerk

Hvem fortjener heder?

Kjenner du noen som brenner for norsk mat og matkultur? Nå kan du foreslå kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2017!

- Med årene har Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris blitt en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Vi håper vi også i år vil få inn forslag på mange verdige kandidater.

Det sier Liv Gregersen Kongsten, styreleder for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

I år skal prisen deles ut for 24. gang. Kjenner du noen som fortjener heder for sitt engasjement og formidling av norsk mat og matkultur, kan du foreslå en kandidat. NB! Prisen tildeles enkeltpersoner, ikke virksomheter! 

- Bredt tema i år

I år skal prisen deles ut til et fyrtårn eller en ildsjel som "brenner for matkultur for alle og som er en viktig formidler av dette".

- Årets pris har temaet ”Matkultur for alle – hvem er Norges fyrtårn?”. Dette er et tema som åpner opp for en bred tolkning, sier styremedlem Kay Jørgen Nilsen. 

- Vi ønsker vi å få frem at mat og matkultur er viktig for alle folk, i alle aldre og i alle livssituasjoner. De nominerte kan være engasjerte på mange forskjellige områder, sier han.

- Det kan være personer med spesiell interesse for mat på institusjoner eller skoler, eller det kan være noen som er opptatt av å formidle viktigheten av et godt tradisjonelt kosthold i ulike livssituasjoner. Det kan også være personer som er opptatt av norsk mat og integrering. Kandidatene kan også være personer som er opptatt av å få glemte mattradisjoner frem i lyset. Matkultur: Kjenner du noen som brenner for matkultur og mat? Foreslå dem til årets Matkulturpris! (Foto høyre og venstre: Stian Broch/Appetitt/Matmerk. Midten: Danny Twang /Metro Branding /Matmerk)

Forslagene til kandidater vurderes av fagjuryen. Prisen består av diplom og et stipend på 30.000 kroner, og den deles ut 26. oktober under Fagdag for norsk mat.

Husk fristen!

Matkulturprisen ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig i forbindelse med hennes syttiårsdag i 1994. Prisens overordnede mål er å "være en stimulans i arbeidet for et bevisst sunt norsk kosthold, tradisjon og vår matkultur i sin helhet". 

Frist for innsending av forslag er 19. mai. Forslagene må sendes inn sammen med en begrunnelse for hvorfor vedkommende fortjener prisen.

Send til adressen: post@matmerk.no

Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2016:

2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm. dir. ved Røros Hotell. Begge har vært sentrale i oppbyggingen av Rørosmat SA, og har bidratt til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen.

2015: Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen

2014: Matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011: Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold