Gå til innholdet

Folk orienterer seg godt i merkejungelen

Bare en av ti forbrukere syns mangfoldet av merkeordninger gjør det vanskeligere å orientere seg i butikken. - Flott at så mange synes jobben vi gjør er til god hjelp, men vi har noen utfordringer for å bli enda mer relevante, sier adm. dir. Nina Sundqvist, i Matmerk.

Den påståtte merkejungelen i matvarebutikkene oppleves ikke negativ. En undersøkelse gjennomført av Mediacom viser at:

  • 34 % sier merkeordninger gjør det lettere for dem
  • 53 % sier at merkeordninger verken gjør det vanskeligere eller lettere for dem
  • 13 prosent sier at merkeordninger i butikk gjør det vanskeligere for dem

- Når 3 av 10 forbrukere synes merkeordninger gjør det lettere for dem å ta kvalifiserte valg når de handler, er jeg ganske fornøyd. Samme spørsmålet stilte vi i 2015 og tallene har ikke endret seg siden, selv om det har blitt sterkere konkurranse og forbrukerne må forholde seg til kampanjemerker, egne merkevarer, logoer etc. For oss er det viktig at de offisielle merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegnelse er solide, transparente merkeordninger overfor forbrukerne. Men alle tre trenger å fornye seg og bli enda bedre slik at norske forbruker lett kan finne garantert norsk mat og den garantert beste lokalmaten når de handler, avslutter Sundqvist.

Om undersøkelsen: Gjennomført av Mediacom/Norstat for Matmerk, CAWI, 1013 respondenter over 18 år. Undersøkelsen ble gjennomført i uke 25/26 i 2017