Gå til innholdet
Matmerk-Utlysning-Norges Lokalmatfyrtaarn

Fem lokalmatfyrtårn i skarp konkurranse om Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Skrevet av Pressemelding den 15.9.2016

Fem av trettitre sterke kandidater konkurrerer om den verdige tittelen: Årets fyrtårn for lokalmat. Det er nemlig tema for årets utgave av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Ingulf Galåen, Mikael Forselius, Espen Holmboe Bang, Daniel Skjeldam og Aina Bartmann er finalistene i «Årets Lokalmatfyrtårn». Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke. 

–  Finalistene gjør en hederlig innsats i deres arbeid for å formidle betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke. Ildsjelene som viderefører norsk matkultur gjør et svært viktig arbeid, og de må gjøres ekstra stas på, sier Liv Gregersen Kongsten som er styreleder i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. I år deles prisen ut for 23. gang, og vinneren hedres med diplom og et stipend på 30.000 kroner, på Matmerk sitt årlige arrangement «Fagdag for norsk mat» den 27. oktober. 

Finalister som fremmer lokalmat til folket:

•    Galåen er eier og driver Galåvolden Gård på Røros, og har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA fra etableringen i 1998 til at de i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon.

•    Daniel Skjeldam er konsernsjef i Hurtigruten og har gjennom konseptet «Norwegian Coastal Kitchen» i Hurtigruten bidratt til å løfte frem lokale produsenter.

•    Aina Bartmann er politisk rådgiver i Oikos, og har som tidligere leder i Bondens Marked bidratt til å bygge dem opp som en viktig og uavhengig salgskanal for lokal mat og drikke over hele Norge. 

•    Forselius er adm. dir ved Røros Hotell AS som bidrar til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen. Han har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA og er styremedlem og deleier i Røros F&B Group AS, Smalen av Røros AS og Røros Bryggeri. 

•    Esben Holmboe Bang er kjøkkensjef og medeier i Oslo-restauranten Maaemo, der han har rendyrket sin egen versjon av det nordiske kjøkkenet, med utelukkende lokale og økologiske råvarer.