Gå til innholdet
Vinner-Spesialitet-fagjury-web

Eskil Røsand ble Folkets Jurymedlem til matjuryen for Spesialitet-merket

Skrevet av Pressemelding den 5.9.2016

-Du får eit oppdrag eg missunner deg, sa Landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han kåret «Folkets Jurymedlem» til fagjuryen for Spesialitet-merket.

For å få kvalitetsmerket Spesialitet må mat- eller drikkeproduktet gjennom nåløyet til en egen Fagjury, som består av folk med høy matkompetanse Juryen ledes av fylkesmann Lars Sponheim. Da det åpnet seg en ledig plass bestemte Matmerk, som eier merkeordningen, seg for å finne folkets representant. I dag ble vinneren kåret, etter tøff konkurranse. Og den stolte vinneren ble: Eskil Røsand fra Trondheim.

- Dette er veldig artig og det er tross alt et viktig prosjekt. Ting blir ikke nødvendigvis bra bare fordi det er produsert lite av det. Det handler om kvalitet, ikke liten produksjon, sier Eskil Røsand. 

Stor interesse
I sommer har Spesialitet-merket sin Facebook-test Gourmeteret hatt stor suksess. Over 15.000 har tatt testen, og den kvalifiserte folk videre til å søke plass i Fagjuryen for spesialitet. Bare de med høyest poengsum kunne søke og blant dem var det 538 som la inn søknad. 5 av disse gikk videre til finalen. Finalistene ble utfordret i å finne fram til den beste lokalmaten gjennom blind-smaking og kunnskapstester. De har luktet og smakt seg frem til det beste fenalåret, den unike ostesmaken og den beste eplemosten.

- Det å sitte i fagjuryen har vært fristende for mange matentusiaster, og vi har vært særdeles positivt overraske over hvor mange som ville være med. Nå gleder jeg meg stort til å få Eskil med på Fagjurylaget. Det tror jeg vil skjerpe hele fagjuryen, sier fagjurymedlem og direktør i Matmerk Nina Sundqvist.

- Vi er priviligerte som bor i et land hvor vi kan bruke kreftene våre på dette, og ikke må spise bare for å overleve. Vi må ikke glemme hvor ting kommer fra. Så blir det spennende å både smake og se hva som foregår i norsk matproduksjon, sier den fornøyde vinneren.

Vinneren representerer folkets i fagjuryen til Spesialitet-merket. I løpet av ett år skal vinneren være med på fire møter, og være med å vurderer om mat- og drikkeprodukter kvalifiserer seg til Spesialitet-merket.