Gå til innholdet
skakke røykeri spesialitet
Smil: Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkestad fra Skakke Røykeri mottar Spesialitet-merket fra Nina Sundqvist, direktør i Matmerk. Foto: Ottar Jenssen

– Dette betyr så mye for oss små

– Det er enormt viktig for små produsenter som oss at vi får plass i et elite-nettverk som merkeordningen Spesialitet, sier en glad Roy Martin Øyjord fra Skakke Røykeri i Etne.

– Hva jeg føler nå? Du, jeg føler mest av alt en veldig stolthet over at jeg og alle de flinke folka jeg har med meg har klart å skape produkter som blir så godt mottatt. Vi har bygd opp dette sjøl, fra ingenting. Det er fantastisk, herlig kjekt å tenke på, ler Roy Martin Øyjord. 

– En plass i elitenettverket

Under Haugalandkonferansen fredag fikk Øyjord plaketter som håndfast bevis på at Skakkelaks og Skakkeaure fra Skakke Røykeri er produkter som hører hjemme blant de aller beste lokalmatproduktene i Norge.

Produktene er godkjent av en egen fagjury. Pakkene kan nå utsmykkes med det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt norsk lokalmat. 

– Det er veldig viktig for små produsenter som oss å bli sett og løftet fram på denne måten. Spesialitet-merket har stor respekt i matbransjen, sier Øyjord. 

– Når vi får plass i en merkeordning som dette, får vi være med i et elitenettverk av lokalmatprodusenter. Det er avgjørende for oss. Vi har savnet en arena og et nettverk hvor vi blir sett og får plass, sier han. 

– For en heldig laks!

– Skakkelakser må være de gladeste laksene av alle! Det må da være toppen av lykke for en ekte gladlaks å bli marinert i cognac og attpåtil håndmassert! 

Det humrer en blid Nina Sundqvist, direktøren i Matmerk.

Sundqvist har møtt opp for å dele ut merkene til Skakke Røykeri, og hun lar ikke sjansen gå fra seg til å skryte av laksen og auren fra Etne, som får sin karakteristiske smak gjennom å marineres i Skakkekonjakk, masseres for hånd og røykes på einer.

– Her snakker vi om produkter i særklasse, og som alle i regionen trygt kan være stolte av. Stikkord er kreativitet, handlekraft og håndverk på høyt nivå. Ja, dette er ekte kvalitetshåndverk, rett og slett, sier hun.

– Spesialitet-merkebrukerne er etter hvert blitt som et landslag av lokalmatprodusenter, og der hører Skakke Røykeri hjemme, sier Sundqvist.

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke.

For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.

Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.