Gå til innholdet
Rakfisk valdres fiske
Fisken blir bedøvet, nedkjølt, avlivet, sløyet, vasket og lagt ned til rak i løpet av bare to timer.

Den ekte rakfisken fra Valdres

Skrevet av Matmerk den 29.10.2014

Seks produsenter oppfyller kravene om lokal oppdrett og foredling.

-Våkn opp folkens! Nå må nordmenn få opp øynene for hvilken matskatt rakfisk er, oppfordrer Nina Sundqvist, adm. dir i Matmerk. -Og i disse rakfiskfestivaltider: vær bevisst når du kjøper rakfisk, for det er faktisk ikke alle produsenter som bruker norsk fisk.

-Hele verden har hørt om parmaskinke og parmesanost og vet at disse kun kan produseres i Parma i Italia. Hvorfor i alle dager vet ikke da hele Norge om Rakfisk og Kurv fra Valdres? Dette er blant våre 23 nasjonale matskatter, og nå må folk forstå hva slags tradisjonsjuveler vi faktisk sitter på, og utnytte dette i reiselivsammenheng, sier Sundqvist litt oppgitt.

For i likhet med parmaskinke og parmesanost har også Rakfisk fra Valdres fått en Beskyttet Geografisk Betegnelse. For å få denne betegnelsen må fisken være oppdrettet, bearbeidet og foredlet i Valdrestraktene. Den største rakfiskprodusenten i Valdres henter imidlertid sin fisk fra oppdrett i Sverige.

-Det er veldig leit at det brukes svensk fisk uten tydelig merking, og dermed vanner ut den norske tradisjonen, sier Sundqvist. -Se derfor etter merket for Beskyttet Betegnelse dersom du vil smake den ekte Rakfisken fra Valdres!

Seks produsenter oppfyller kravene om lokal oppdrett og foredling; Haadem gård, Hande gard, Lofoss fisk, Noraker gård, Røn gard og Trøsvik gård. Disse kan dermed merke produktet sitt Rakfisk fra Valdres. Å bruke lokal fisk gir kort vei fra oppdrett til foredling, som igjen betyr god kontroll av bakterievekst og mindre bruk av drivstoff til frakt. Fisken blir bedøvet, nedkjølt, avlivet, sløyet, vasket og lagt ned til rak i løpet av bare to timer.