Gå til innholdet
matmerk-matkulturpris-2019-ingrid-espelid-hovig

Du bestemmer hvem som vinner Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris!

Årets kandidater er klare

Med årene har Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris blitt en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Til ære for husstellærer Ingrid Espelid Hovig og etnolog Astri Riddervold, som begge har vært unike formidlere av Norsk mat og matkultur, skal årets pris gå til en person som viderefører arven fra deres virke.

Etter en åpen nominasjonsprosess har styret i Stiftelsen valgt ut fem kandidater fra 23 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. 

Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut under Stiftelsen Matmerks fagdag i Oslo 13. november. 

Matmerk er sekretariat for prisen, og samarbeider også med Mat fra Norge om informasjon rundt prisen og presentasjon av kandidater.

 

matfranorge_klienter
Mat fra Norge er vår offisielle samarbeidspartner.

Slik stemmer du:

Du kan stemme på en av de fem nominerte av gangen og kun en gang per dag.
Stemmegivningen lukkes 31.10.2019.

 

Fakta om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

De fem kandidatene er valgt ut av styret i stiftelsen, der disse er medlemmer:

  • Andreas Viestad
  • Einar Risvik
  • Magne Rugsveen
  • Liv Kongsten
  • Nina Sundqvist
  • Nina W. Hegdahl

Styreleder for prisen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.

De fem nominerte er:

Maret-IEH-matkulturpris-2019

Maret Ravdna Buljo

Matformidler og reineier Maret Ravdna Buljo er en svært viktig ambassadør og ildsjel for samisk matkultur. Hun har brukt mye tid og krefter på å samle, formidle og levendegjøre samisk matkultur. Maret har gjort en formidabel jobb med å synliggjøre samisk mathistorie og dele den store kunnskapen hun har. Hun viderefører og tar vare på en viktig matarv. Det er avgjørende at slike som Maret blir løftet fram i den norske matkulturen. Det gir inspirasjon og motivasjon til videre arbeid.

Kari-IEH-matkulturpris

Kari Støfringsdal

Kari Støfringsdal er bonde og utdannet faglærer i husstell ved Statens husstellærerhøgskole på Stabekk. Hun har i mange år vært en glimrende formidler av norsk matkultur. I 2018 ble Norges Bygdekvinnelag akkreditert av UNESCO som rådgivende organisasjon for sin kunnskap om og formidling av tradisjonsmat i Norge. Karis store, solide bidrag til arbeidet med mattradisjoner i Norges Bygdekvinnelag har vært en viktig del av arbeidet med å følge opp og ivareta organisasjonens status som rådgivere.

Per-A-Borglund-IEH-matkulturpris

Per Borglund

Per Borglund er redaktør for Norges største matmagasin: Mat fra Norge. Han er en ildsjel som viderefører tradisjonen fra de to damepionerene ved systematisk og idealistisk å løfte frem i deres ånd, de norske mattradisjonene i tekst og bilde fra alle tenkelige vinklinger. I likhet med dem driver han folkeopplysning om mat og ernæring samt formidler norsk matkultur og -historie med den aller ypperste entusiasme og vrir dette også inn i et framtidsperspektiv. Han skriver også om matkultur og mathistorie i andre fora. (Per Borglund er nominert av publikum og vurdert som finalist av styret uten på noe tidspunkt selv ha vært involvert prosessen)

Heidi-Bjerkan-IEH-matkulturpris

Heidi Bjerkan

Heidi Bjerkan står for et norsk kjøkken som er gastronomi i verdensklasse, basert på tradisjon. I tillegg er hun kjent som en kokk som jobber tett med både bønder og sine lærlinger for å bygge kunnskap. Hun viser at det er mulig å kombinere moderne gastronomi med bærekraft, ikke så annerledes enn det vi i gamle dager kalte sunt bondevett. Hennes restaurant Credo i Trondheim har fått en stjerne i Michelin-guiden og vant også Michelin-guidens bærekraftpris. Hun er en tydelig ambassadør for å formidle norske råvarer og mattradisjoner.

Trine-matblogg-IEH-matkulturpris

Trine Sandberg

Bloggen ”Trines Mat” er Norges største matblogg og henvender seg til hvermansen med enkle oppskrifter som alle forstår. Trine formidler hverdagsmat og festmat på en ujålete måte og senker terskelen for at folk flest lykkes på kjøkkenet. Hennes kokebøker er blant Norges mest solgte kokebøker, og hun treffer særlig store grupper yngre kvinner. Hun er en av Norges største matformidlere og en ildsjel i å formidle betydningen å møtes rundt et godt måltid.

Velg din favoritt - Du kan stemme på en av de fem nominerte av gangen og kun en gang per dag. Stemmegivningen lukkes 31.10.2019.