Gå til innholdet
Nina Sundqvist Arbeidstilsynet avtale
Trude Vollheim (t.v.) og Nina Sundqvist er fornøyd med ny samarbeidsavtale. Foto: Arbeidstilsynet.

- Ikke en bonde å miste! Arbeidstilsynet vil samarbeide tettere med landbruket

Å være bonde er et av landets farligste yrker. At Arbeidstilsynet nå har anerkjent KSL som en nasjonal bransjestandard for HMS er derfor et viktig steg. - Vi har ikke en eneste bonde å miste, så dette er gode nyheter, sier adm.dir i Matmerk, Nina Sundqvist.

Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet, håper samarbeidet vil bidra til økt fokus på HMS-arbeid i landbruket.

- Landbruket er en prioritert næring for oss. Ulykkestallene er fortsatt alt for høye, selv om 2017 var et rekordlavt år for dødsulykker. Vi er veldig glade for å få denne samarbeidsavtalen med Stiftelsen Matmerk i boks, slik at vi kan jobbe for at færre bønder blir utsatt for ulykker og helseskader i framtida.

Et risikabelt yrke

Samarbeidsavtalen skal tydeliggjøre gjeldende regelverk, slik at det følges opp av næringa og helt ned til den enkelte bonde. De fleste ulykker i landbruket oppstår i forbindelse med håndtering av husdyr, traktor og påmontert utstyr og fallulykker. Andre utbredte helseplager er allergier, astma og luftveisplager, muskel- og skjelettplager samt psykososiale utfordringer.

Sundqvist understreker at det skal være trygt å jobbe i landbruket.

- Mange bønder jobber aleine og har mye å gjøre i løpet av en arbeidsdag. Fokuset på å spare tid kan gå utover sikkerheten, og det kan koste dyrt. De som jobber i landbruket er nødt til å ta sikkerheten på alvor. Det skal være trygt å være bonde, konkluderer hun.