Gå til innholdet
inn-paa-tunet-familien-singsaas-foto-inger-eide-nordseth
Anne Marit og Gunnar Singsaas satser på å hjelpe andre. Familien satser og vil takke Sparebank 1 Åfjord, og Smilordningen gjennom landbruksavdelingen i Åfjord Kommune. - Uten dem har vi ikke fått alt dette, sier Gunnar Singsaas. Foto: Inger Eide Nordseth

Tilbyr hjerterom og husrom

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 14.11.2016

For kort tid siden bodde Anne Marit og Gunnar Singsaas i boligfelt i Åfjord. Der tilbød de barn hjerterom, husrom og faste rammer. Etter hvert ble det for få rom.

De valgte å satse og kjøpte seg et nedlagt gårdsbruk; Flenstad Gård.  Det skjedde i desember 2014. Nå står det ferdig hybelhus på tunet, samt et restaurert stabbur og sauene skal forhåpentligvis få nytt fjøs før jul. per dato er det ca. 90 dyr med stort og smått, vi startet opp i fjor, så det har vokst raskt. Bygger vi fjøs, satser vi på over 200 vinterfôra sau. De ble godkjent som IPT tilbyder i 2015.

Nå eller aldri
- Jeg har alltid hatt lyst til å satse for meg selv med  å hjelpe barn og unge, forteller Gunnar Singsaas. I tillegg har jeg alltid hatt lyst til å bo på og drive, et levende gårdsbruk. Han har bakgrunn som agronom og har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider i barne- og ungdomsarbeid og har jobbet mange år i institusjon. Er også faglærer! Har Praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag. Han har jobbet blant annet på barnevernsinstitusjoner og i skoleverket i mange år.
- Skulle jeg starte med dette, måtte det bli før jeg ble for gammel og det ble for sent, sier Gunnar.
 Kona Anne Marit har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og er utdannet førskolelærer og har bla. videreutdanning med veiledningspedagogikk.
- Jeg har vokst opp på gård og med mange søsken og liker folk rundt meg, sier Anne Marit. Hun forteller at alle barna de har ansvar for trenger mye individuell tilpasninger og alle har behov for ulik grensesetting, slik det også er med egne barn. 

Botrening
- Denne helga har vi ekstra mange her, vi velger å kalle det besøkshelg , avlastingshelg er et belastet ord, det blir fort teknisk,  forteller Gunnar. 
De er fosterhjem for en tenåring, men også en ungdom på botrening i egen hybel. De har hybel i eget hus her på gården der ungdommer kan trene seg på å bo alene med veiledning fra oss voksne. 

Gunnar Singsaas viser fram Stabburet som har blitt en koselig stue som kan brukes for alle på gården. Foto: Inger Eide Nordseth

Stor ”søskenflokk”
I tillegg har de jevnlig helgebesøk av flere barn på Stabburet på gården. 
- Neste helg har vi en guttegjeng på besøk, forteller Anne Marit.
I sofaen er det fullt og praten går, kanelsnurrene får fart på seg. Det er en pratsom og livlig gjeng vi møter. De forteller villig etter tur og orden. Både fosterbarn og deres egne barn. Selv har de fire. Vegard (4 år) har de felles. I tillegg er Gunnar stefar for Madelen (15) og Emma Kvernstad (9).  Gunnar har også en datter Elin (17) som ikke var tilstede.
- Det er moro for oss med så mange å leke med så mange, sier Madelen
- Ikke alltid da, sier Emma. Men mest fordeler med mange ”søsken”, er de enige om.

Nye aktiviteter
Da fosterhjemsbarnet flyttet inn hos familien kom vedkommende fra en større by.
Vi kan kalle henne Siri. Hun forteller at det var litt overgang, men at hun har fått bli med på mye spennende. En av aktivitetene er elgjakt.
- Jeg ville ikke spise elgkjøtt i starten her, det har endret seg, sier hun. Til høsten har hun lov til å gå med gevær og jakte rype.  Hest har blitt en stor del av livet hennes og tar gjerne en tur sammen med bonussøster Madelen. Ellers tilbringer hun dagene på skole.