Gå til innholdet
inn-paa-tunet-unge-demente-foto-inger-nordseth
Fem brukere gleder seg til dagene på Butterud Gård. De har foreløpig en ledig plass

Sprer livsglede for unge demente

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 14.1.2016

Livet på Butterud gård er en perfekt ramme for å aktivisere og spre livsglede hos yngre demente. Aktiviteter inne som ute får fram smilet og roen.

Kristin Rimeslåtten er tilknyttet ordningen Inn på Tunet og har med seg Liv Anna Trongkleiv som er hjelpepleier. To dager i uka åpner de bryggerhuset og gården for aktiviteter. Brukerne er unge demente i alderen 55-69  år. De andre dagene i uka, er noen av brukerne tilknyttet  Sandvika Ressurssenter i Bærum Kommune.

Aktiviteter tilpasset årstida
– Tjenestene som tilbys skal gi mestring, utvikling og trivsel – her mener vi at gården har flere fortrinn, sier Liv Anna Trongkleiv, som er hjelpepleier. 
For eldre som er rammet av demens, er livet på gården en fin arena for både aktivitet, trivsel og ro. 
De starer dagen med en kortere eller lengre tur, en tur kan vare opp til to timer.
- Fysisk aktivitet  er ekstra viktig for disse brukerne og er forebyggende for alle sykdommer, de får mer energi, blir mindre sliten i hodet, forteller Trongkleiv.

Kristin er utdannet forvalteragronom fra Vinterlandbruksskolen og fra Melsom Landbruksskole. Den faglige bakgrunnen er god å ha med seg. Uteaktivitetene er tilpasset årstiden. De plukker bær om sommeren, plukker frukt om høsten, raker løv, og på vinteren går de på ski.
Bryggerhuset har hun tatt i bruk til baking.  På vinterstid er dette et naturlig samlingssted.
- Torsdag er den store bakedagen, da fyrer vi opp i den store vedovnen. Her kan det bakes opp til 25 brød, forteller Kristin.
- Jeg er sjefsbaker, forteller Tore, en av brukerne med et stort smil om munnen, han baker ut brødene. 
I dag står det sandnøtter på programmet, for et par uker siden sto potetlompe på planen.

Fokuserer på det positive
Det å samle fem personer med demens,  som i mange tilfeller ikke kjenner hverandre er ikke alltid like enkelt.
– Gruppen jeg har nå går veldig godt sammen. Noen av de kjenner hverandre fra før, og nå har alle blitt godt kjent. De tar vare på hverandre og har noen en dårlig dag, så får vi opp humøret med litt humor og sang. Det går veldig greit, men det kan være krevende, forteller Kristin. 
Etter dagens tur går praten lett i kammerset på Bryggerhuset. Med kaffe og tente stearinlys er det laget en koselig ramme. 
- Vi er en stor familie her, forteller de. Når vi er litt nedpå hjelper vi hverandre, sier en av brukeren.
- Ja, her tør alle være seg selv, vi forsøker å fokusere på det positive, det er veldig viktig. Så er det ingen tvang her, vi tilpasser aktiviteter etter dagsform og interesse, sier Rimeslåtten.

Kristin Rimeslåtten og Liv Anna Trongkleiv er et godt og samstemt team, etter en arbeidsdag skriver de rapport.

Viktig for pårørende
– Det er viktig med god kontakt med de pårørende, som også får et pusterom med et slikt dagtilbud. 
- Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger fra pårørende som er veldig glad for tilbudet, forteller Rimeslåtten.
En  pårørende sier følgende:
- Dette er virkelig livsglede for og gir en bedre hverdag. Vi er i en omsorgsrolle hele døgnet, hele året. Disse to dagene er virkelig et pusterom. Det gir struktur på uka og det er fantastisk der oppe. De tas i mot på en vennlig og hyggelig måte, og de får klem når de går. Det er virkelig flott at Bærum Kommune kan gi denne type tilbud.

De må ikke få lov å forfalle
Lorentz Nitter er Kommunelege i Fredrikstad og har jobbet mange år med demensutredning og er foredragsholder om demens. 
Nitter roser tilbudet «Inn på tunet» for yngre demente.
– Et sunt og godt tilbud. Demente har de samme behovene som oss, sanseinntrykkene skaper bilder i hjernen. De vil også kjenne solen varme, høre det blåser i løvet og kjenne vinden i ansiktet, utfordre syn og hørsel.
– Ved aktivitet dannes det nye blodårer i hjernen, det blir flere kontaktpunkter mellom nervecellene, og blir engasjert: 
– De må ikke få lov til å forfalle. Jeg deltok på demensdagene i Oslo. Der var det mange flotte ord.  Men hva hjelper det når det ikke er penger! sier Lorentz Nitter. Demens er en veldig alvorlig sykdom, og det irriterer meg at dårlig kommuneøkonomi gjør at syke mennesker blir plassert i en stol. Sykdommen kan ikke kureres, men med riktig behandling og et aktivitetstilbud, vil livskvaliteten bli bedre og medisineringen mindre.
Pleieren må ikke bare ta på seg jakken utenpå uniformen og gå på tur rundt kvartalet. Det vil jeg ikke kalle tur, da må de skifte om til turklær og komme seg ut i naturen.

I oktober 2015 var det 80.000 demente i Norge.
I 2060 vil det trenges 70.000 sykehjemsplasser. Sykdommen er 100% dødelig og gjennomsnitt levealder er 8,1 år.
- Behovet for et tilbud tilpasset funksjonsnivå, er bare økende. Vi må bygge opp varierte og gode dagtjenester, slik at vi forkorter oppholdet på aldershjem.