Gå til innholdet
inn paatunet-dai tonje -foto siv Bækken
ØNSKER Å TA I BRUK KUNNSKAPEN: Tonje K. Halvari ønsker å ta i bruk kunnskap om relasjon mellom dyr og mennesker i jobben sin som lærer. Foto: Siv Bækken

Lærer om samspillet mellom dyr og mennesker

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 26.11.2018

- Det er viktig å få et mer bevisst forhold til hvordan dyr kan motivere og bidra til å skape en god læringsarena, sier lærer Tonje K. Halvari fra Tana videregående skole.

I oktober deltok hun på det første kurset i Norge som arrangeres i Dyreassisterte intervensjoner på gård. Det skjedde i Ås.
Arrangør er Institutt for folkehelsevitenskap ved NMBU sammen med Dyrebar omsorg.
Tonje K. Halvari er lærer i husdyr- og hestefag for elevene på skolen, som er en naturbruksskole.
I tillegg er skolen en godkjent Inn på tunet gård, der de i hovedsak har besøk av barnehager.
Hun har alltid synes at det har vært interessant å jobbe med menneskes relasjon til dyr og fant at dette kurset var midt i blinken for henne.
- Jeg ser at dyr skaper større motivasjon for eleven til å engasjere seg  og det skaper mestring i forhold til stell av dyrene, forteller Halvari.

 
inn paatunet-dai-gulli-gaard
BESØK PÅ GULLI GÅRD: Alle deltakerne var på besøk på Gulli Gård i Ås. Foto: Ingeborg Pedersen
Dyr må passe til målgruppen
På kurset gjennomgikk de mye teori rundt temaet og den siste delen av kurshelgen var gruppen på Gulli Gård i Ås. Walburga Sibenhofer og Hans Brückler kom den lange veien fra Østerrike for å demonstrere med dyra på gården ulike øvelser og trening av husdyr til DAI. De er driver foretaket (gården) Guat Leb´n, hvor de tilbyr dyreassisterte intervensjoner til ulike brukergrupper. Ingeborg Pedersen fra NMBU og Line Sandstedt fra Dyrebar omsorg i Ås var også blant foreleserne.
- Det viktigste jeg lærer er det som går på helsefremmende arbeid og hva som skjer med mennesker når de får være med på opplevelser og arbeidstrening med dyr, sier Tonje K. Halvari.
Hun forteller at de lærte at dyra må passe til målgruppen i DAI.
- Vi må ha et bevisst forhold til hvilke dyr vi skal bruke i forholdt til målgruppen, understeker Halvari.
 
inn paa tunet-dai_larer
INSTRUERTE KURSDELTAKERE: Walburga Sibenhofer (t.v) er utdannet biolog og har jobbet som mediespesialist. Hun har en rekke etterutdanningskurs, og er spesialist i dyreassisterte intervensjoner, dyreopplæring, hageterapi og rehabilitering av funksjonshemmede. Foto: Ingeborg Pedersen.

Kan bli mer bevisst
Nå vil Halvari ta med seg kunnskapen tilbake til skolen hun jobber på. Der har de melkeproduksjon,okser, sauer og tre av de norske hesterasene I tillegg har de en l  landsdekkende hundekjøringslinje Der har elevene egne hunder.
- Jeg ser at om vi allerede gjør mye på skolen vår i forhold til dette temaet, så kan vi bli enda mer bevisst i forhold til det framover.

Praktisk oppgave
Neste samling på NMBU  er 30.11-2.12.18. Hun gleder seg og følte at hun ble godt tatt i mot i Ås. Til neste gang har de fått en praktisk oppgave. De skal planlegge, gjennomføre og evaluere en aktivitet.
- Da skal jeg fokusere på å trene et dyr med formål om å bruke dem i en aktivitet rettet mot DAI, avslutter Tonje K. Halvari.

Kurset er utviklet med økonomisk støtte fra KIL (Matmerk) og Senter for etter-og videreutdanning på NBMU.

Foto: 
ALLE KURSDELTAKERNE: Alle kursdeltakere på trappen utenfor Urbyggningen på NMBU, sammen med Line Sandstedt fra Dyrebar omsorg stående ytterst til høyre og en av foreleserne, Kristian Ellingsen-Dalskau fra Veterinærinstituttet sittende til venstre. Foto: Ingeborg Pedersen 

innpaatunet-dai-nmbu_alle-jpg