Gå til innholdet
IPT-Malegruppa -arbeidstrening-innvandrere-bele
- Jeg maler en stor kirke fra Eritrea. Det er mange farger og jeg måtte blande fargene selv

Kulturprosjekt integrerer flyktninger

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 19.10.2018

- ”Jeg maler en stor kirke fra Eritrea. Jeg likte så godt å male at jeg møtte opp for tidlig den andre dagen”, sier en deltaker i et samhandlingsprosjekt for å øke hverdagsintegrering.

IPT-Hagegruppe-integrering-bele
- Noen deltagere fortalte det hadde noen av de beste dagene i Norge disse dagene med Kulturkarusellen
Solveig Haglund og Helga Bele, som begge driver Inn på tunet, har sammen gått i lag om prosjektet «Kulturkarusell fra fjord til fjell». Dette er et samhandlingsprosjekt for å øke hverdagsintegreringen. De har hatt Inn på tunet sommerskole i tre år.

- Vi har noe erfaring med tjenester til innvandringstjenesten, opprettet kontakt med kommunene i samarbeid med Surnadal Kommune, Eining for voksenopplæring og integrering, og sendte inn en søknad, forteller Bele.
Resultatet ble «Kulturkarusell fra fjord til fjell» er et interkommunalt samarbeidsprosjekt med støtte fra Fylkesmannen, for å bidra til hverdagsintegrering i lokalsamfunnet.
 

- Strålte og så lykkelige ut

I de tre kommunene Rindal, Halsa og Surnadal er det til sammen bosatt ca. 100 innvandrere. Det gir forskjellige tilbud i de tre kommunene om aktiviteter på ettermiddag/kveld.
 
Eva Karin Garte Østbø er Programrådgiver i Surnadal kommune. Hun er svært fornøyd og mener Helga og Solveig har en unik måte å se hver enkelt deltaker som har vært på et opplegg hos dem i fire uker i sommer. Hun forteller at de er dyktig til å planlegge og har en oppkom av kreative og gode ideer.

- Det var veldig rørende å treffe deltakerne som hadde vært hos Helga og Solveig etter noen uker, for de strålte og så lykkelige ut. Rettere i ryggen og så sterkere ut.
Kanskje hadde de hatt den beste sommeren i sitt liv, og noen sa de hadde hatt noen av sine beste dager i Norge de dagene med Kulturkarusell 2018,
forteller Garte Østbø.

 

IPT-matgruppa -integrering-innvandrere-bele

Mobiliserte lokale lag og foreninger
Målet er at lokale lag, foreninger og ressurspersoner skal mobiliseres og presentere hva de står for.

I Kulturkarusell 2018 var alle deltakerne med og de ble oppdelt i grupper av programrådgiver som kjente deltakerne best. Resten tok Helga og Solveig ansvar for. Deltakerne kunne bl.a være med å lage mat sammen med Britt Grethe Moen som har gitt ut en kokebok, holde på med/lære håndarbeid, hagebruk, øvelseskjøre, padle med kano, journalistarbeid/dokumentasjon/fotografering og til slutt men ikke minst kunst.
Tidligere i sommer var Surnadal Sanitetsforening med på bakekveld. I august hadde de med Gøran Bolme som stilte som ressurs i  forhold til friluftsliv. I tillegg jobbet de med kunstneren Inga Dalsegg fra Rindal.

- Mange av deltakerne har ikke noe erfaring med det å male, og syntes det var helt fantastisk å få tømme hodet for alle tanker og bare male. Og det sammen med en ekte kunstner, forteller Eva Karin Garte Østbø.
Etter evalueringen var det en ting deltakerne var enige om.
-Jeg  har snakket med de fleste deltakerne som var med, og jeg skjønte det slik at det var en ting som var dumt og det var at det ikke varte i enda flere dager, sier Garte Østbø.
 

Her er noen av tilbakemeldingene fra deltakerne