Gå til innholdet
inn-paa-tunet-andedam-svorkmo-foto-inger-eide-nordseth
Er kreativ oppgaveløser: Thomas Strøm har bygd denne dammen for endene og ordnet det praktiske med renseanlegget. Foto: Inger Eide Nordseth

Inn på tunet er en livsstil

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 13.10.2016

Thomas Strøm hadde sin første sesong på Skjølberg Søndre i 2012. Han falt ut av arbeidslivet med ødelagt rygg. Inn På Tunet ble veien til en ny livsstil.

- Jeg jobbet som bilmekaniker, jeg ødela etter hvert ryggen min , sammen med andre uheldige omstendigheter skled jeg sakte med sikkert ut fra arbeidslivet. Dagene gikk uten mål og mening. Så hørte heg om Inn På Tunet ordningen og kom hit til Carl Erik Skjølberg Nielsen Östlund og Elin Östlund  på Svorkmo, forteller Strøm.

Har fått ansvar
Dagene på gården går med til vedlikehold av utstyr og redskap og annet forefallende arbeid. Det kan være alt fra å bytte batteri på strømgjerdet, kjøre ut fôr , grusing av vei, eller andre ting.
- Bakgrunnen min med utdanning i Landbruksmekanikk og maskin og mekanikk kommer godt med. Det er dermed jeg som har hovedansvar for at utstyr og redskap skal fungere, forteller han.  Han har også ansvar for andre ansatte på gården.

Får være seg selv
Han er tydelig stolt over jobben sin og sier han ser på jobben mer som en livsstil enn en arbeidsplass.  Det er økologisk drift på gården og gården drives etter kretsløpsbasert jordbruk. Det fører derfor til enda mer variert arbeid, enn det ville vært på en konvensjonelt drevet gård. Det er en trivselsplass i følge Strøm.
- Her har jeg god kommunikasjon med Carl Erik , Elin og de andre som hjelper til her, og har jeg en  dårlig dag,  kan jeg ta det mer ro, men så plutselig er jeg i gang med noe likevel, smiler han. Han viser fram mangfoldet på gården. 
- Denne andedammen har jeg bygd opp med sirkulasjon i vannet og det hele og her har jeg min egen min traktor, sier han og peker på en rødlakkert liten doning.

Trives hos arbeidsgiverne sine: Thomas føler seg hjemme hos Carl Erik og Elin. Foto: Inger eide Nordseth

Økologisk drift
Gården har melkeproduksjon, grønnsaker og de driver andelslag.
- Vi kom fra Sverige og tok over gården i 2012, da hadde den ligget brakk i 15 års tid, sier Carl Erik. Kort fortalt møttes de på Økologisk jordbruksskole i Sverige, de flyttet sammen, kjøpte gård i Sverige og startet med å jobbe med funksjonshemmede, etter hvert med flyktninger og de var avlastningshjem.
- Til slutt fant vi ut at vi måtte legge om kursen litt. Vi fikk en datter med hjertefeil og en dag var det noe som spurte hvem vi var, smiler Carl Erik. Da var det på tide å gjøre en forandring. 
I dag høster de grønnsaker til gourmet restauranten Credo i Trondheim. Prosjektet har arbeidstittelen PLUSS. Når lokalmat, nærprodusert, økologisk og bærekraftig har blitt gjengse begreper i restaurantbransjen, ønsker Credo og gå enda lengre ned i materien matproduksjon. Sammen med Skjølberg Søndre skal de finne ut hvor grensene går for hva som kan produseres, når det kan produseres og hvilke uutnyttede ressurser som finnes i en biodynamisk kretsløpsgård. I løpet av 2016 blir de hovedleverandør av grønnsaker og urter.
- Med et slikt utgangspunkt er vi sikker på at vi alltid vil ha et mangfoldig grunnlag for egen drift og for de som kommer og har glede av gården vår, avslutter Carl Erik og Elin.