Gå til innholdet
Tor-og-Erik-i-jobb
Tor og Erik i jobb. Foto: Eli Strand

Glade arbeidere på Meltvedt Gård

Skrevet av Eli Strand den 2.7.2020

Arbeidet står i sentrum på Meltvedt Gard og alle kan bli gode på noe, enten det er plenklipping, matlaging eller hestestell. Det står det nemlig i «Bestemors lov»

Erik-arbeider
Erik kan brukes til det meste.

På Inn på Tunet gården, Meltvedt Gård, er det nok av arbeidsoppgaver, og nettopp dette er grunnen til at Erik, Silje og Tor trives så godt på gården.Tor er veldig god på plenklipping, Silje er god på hestestell og Erik er kjent for å være handy – og så er han etter hvert blitt veldig god på å holde seg nykter.

-Her på gården lever vi etter «Bestemors lov», der vi hele tiden prøver å ta hverandre på fersken i å gjøre noe bra, sier IPT-bonde, Vetle Øverås.

Tett på livet

Birgit og Vetle Øverland har drevet Inn på Tunet gård i 13 år og for dem er det blitt en livsstil å ha folk i arbeidstrening på gården. Her er det mye som skal gjøres med storfedrift med over 100 dyr og et eget ponny stutteri med 30 ponnier.

-Brukerne våre kommer veldig tett på liv og død fordi de er med når liv fødes, enten det er kalver, katter eller kyllinger. På samme måte er de med når liv avsluttes ved for eksempel skader, sykdom eller rett og slett menneskets behov for mat, sier Vetle.

Matlaging med egne råvarer er en viktig del av arbeidet på gården og alle må delta og lære seg hvordan lokale ressurser blir brukt til å lage karbonader, lapskaus eller fårikål.

 

Arbeid erstatter rus

En av dem som har vært på gården i mange år, er Erik. Han kommer flere ganger i uka og er etter hvert blitt en kløpper på det meste av gårdsarbeidet.

-Jeg er som en potet og kan brukes til det meste, ler Erik.

-Jeg er stolt av det arbeidet jeg gjør her og føler jeg er med på å drive gården sammen med de andre brukerne. For meg har jobben her på Meltvedt betydd alt, og har vært med på å holde meg nykter. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort hvis jeg ikke hadde kunnet komme her å fått brukt kreftene mine på noe positivt, sier han.

Var livredd for dyra

silje-med-hestene2
Silje var livredd for hestene

Silje er også en av de faste arbeiderne på gården. Hun var livredd for dyra og var en skikkelig byjente da hun kom til gården for fem år siden. Nå spar hun møkk og har nærkontakt med både hester og kuer, som om hun aldri hadde gjort noe annet.

-Jeg elsker å jobbe og komme tett på dyra. Det gir meg en herlig mestringsfølelse å kunne jobbe i stallen og kunne håndtere både store dyr og store mengder hestemøkk, sier hun.

-Og det beste er å kunne være seg selv hele dagen. Her er det ingen som dømmer meg!

 

 

 

Meltvedt Gård:

  • Meltvedt Gård ligger landlig til i Solum i Skien kommune
  • Vetle og Birgit Øverland har drevet med IPT i 13 år
  • Brukerne på gården er mennesker som får arbeidstrening og mange har en bakgrunn med rus og psykiatri
  • På gården er det blant annet storfedrift med ca 100 dyr
  • Her drives det også et ponny stutteri og gården huser til enhver tid 25-30 ponnier