Gå til innholdet
Linnea og Gringo 2 riktig str
Linne er en av tre som bor på gården. Hun er veldig glad i dyr, her er hun med valpen Gringo.

Frisk luft og godt fellesskap hos Langelistiftelsen

Når du kommer opp tunet, blir du møtt av to logrende hunder – Gringo og King. Allerede før du har møtt folkene bak stiftelsen, føler du deg velkommen. Det er en god atmosfære her, og eimen av kaffe brer seg som et teppe over området. Langelistiftelsen ble stiftet i 2015, og er en av 13 tilbydere av Inn på Tunet i Vestfold, og retter seg hovedsakelig mot vanskeligstilte unge voksne med utfordringer innen psykisk helse og rus. På gården har de stort fokus på (bo)fellesskapet, mestring og læring.

Tone Kosberg kommer ut husdøra, hun møter deg med åpne armer, bak henne kommer Linnea, Joakim og Lars. Joakim slipper King løs, han durer rett bort til Gringo som fortsatt er bundet fast. Linnea forteller at i dag blir hun å finne inne på industrikjøkkenet, hun skal lage kransekaker til jul. 

God trivsel

Det har tatt Tone fem år å bygge opp tilbudet på gården, og forteller videre at tilbudet er basert på erfarings- og pårørendekompetanse gjennom mange år. Hun kjenner selv til behovene og alle utfordringene med målgruppen, og derfor er tilbudet skreddersydd til formålet. 

- Jeg er så stolt over hva jeg har fått til! Nå har jeg tre ungdommer boende hos meg, og det er så morsomt å se at tilbudet mitt virker. 

Det har ikke bare vært en dans på roser, som det mest har det vært motgang, men også mye positivt. 

- Jeg har jobbet hardt og målrettet i fem år for å ha fått det til! Det har vært stunder hvor jeg har vært nære ved å gi opp, på grunn av mye motgang fra kommuner og andre offentlige instanser, i forhold til å se behovet for denne type tiltak og tilbud.

gringo og tone
Tone stiftet Langelistiftelsen i 2015, men begynte allerede i 2009 og jobbe med tilbudet. Hun er stolt over hva hun har oppnådd på disse årene.

Rebell event

Rebell Event, er en del av arbeidsgrunnlaget på gården hvor Langelistiftelsen har tilholdssted, og holder ulike type arrangementer for både det private og offentlige. Joakim forteller at det  kan være alt fra barnebursdager, firmafester,og utendørs aktivitetsdager for ungdomsorganisasjoner eller klubber, og at det er mye arbeid i for- og etterkant av dette. I tillegg jobber de med alt av vedlikehold på gården, som maling, vedkløyving, gressklipping, løvblåsing renhold og matlagning. Han liker fysisk og variert arbeid, det får han til å tenke på andre ting. I tillegg blir han sliten på en helt annen måte som gjør at han får sove bedre om nettene.

- Jeg har sluttet på sovemedisiner etter at jeg kom hit. Det er mye friskere luft, og jeg får være meg selv. Det er godt, og jeg liker å gjøre andre glade, så arbeidet her passer meg veldig bra.

klatring
Her er et av to hinderløyper du finner hos Langelistiftelsen. Du finner også en bungy jump på området, som kan få den tøffeste i gjengen til å skjelve i knærne.

Tidenes råeste festlokale

I forbindelse med Rebell event har Tone bygd opp en rekke fasiliteter på gården, og det er det lagt vekt på morsomme aktiviteter i frisk natur. Det finnes hinderløyper,klatrepark, rebusløyper og en stor og stemningsfull lavvo som er det sosiale samlingspunktet når mat og drikke skal inntas.  Den gamle stallen er bygd om til tidenes råeste festlokale med bar og Amerikanskinspirert tema. De har også andre prosjekter på gang, og planlegger glamping i ”tilrettelagt villmark” til sommeren igjen. Her vil de besøkende få mulighet til å overnatte i telt eller ligge ute under åpen himmel samtidig som de har tilgang på alle tenkelige fasiliteter. Ikke alle er født Lars Monsen, og derfor er dette tilbudet en flott mulighet som en introduksjon og inspirasjon til flotte friluftsopplevelser samtidig som man får den tryggheten mange har behov for. 

- Alle arrangementene på gården gjennomføres kun med deltakerne på gården og/eller fra målgruppen. Jeg er utrolig stolt av det vi klarer å utrette her – i fellesskap! 

Tone drev i mange år restaurant i Spania, hvor konseptet deres var å røyke kjøtt med ulike typer av vedsorter. Dette har hun tatt med seg videre, og på gården står det nå en 1200 kg stor røykeovn innkjøpt i USA. De har kjøpt ved av epletrær fra en bonde i Lier, så under neste arrangement kan man få saftig kjøtt røyka på epleved. Her er det Linnea som ønsker å hjelpe til. Hun trives godt på kjøkkenet hvor hun kan utfolde seg og bruke kreativiteten sin

Åpen går og Amerikanske pannekaker

Joakim starter traktoren og kjører for å hente høy som de skal bruke som sitteunderlag på neste arrangement. Tone viser hvordan Bungy Jumpen fungerer, og innrømmer at hun selv syns den er litt i det høyeste laget. Hun forteller videre at hun ikke er alene om sin høydeskrekk, og at det er mange som velger å stoppe på 4. klatretak på det 10 meter høye klatretreet ved siden av.  Vi blir overdøvet av løvblåserne. Lars er i full gang med å rydde opp under epletrærne, og eplene samles slik at rådyrene får mer å spise utover høsten. Her er det variert arbeid som passer alle, og i tillegg legger vi stor vekt på sosiale kaffepauser hvor vi snakker om løst og fast.

I vinter skal de også begynne med åpen gård én søndag i måneden. Her vil det bli servert hjemmelaget suppe eller amerikanske pannekaker med lønnesirup. Bålet vil bli tent i lavvoen, og alle står fritt til å bruke gårdens fasiliteter.

Alle fire gleder seg til veien videre, det blir spennende å se hvor de er om fem år!

Hva er Inn på Tunet?

Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Godkjente gårder tilbyr aktiviteter som gir meningsfylt arbeid , mestring, utvikling og trivsel. 

Les mer her