Gå til innholdet
Karen og Silje_liggende
Silje Birkeland og Karen på gården Øvre Birkeland.

Endelig full klaff for Karen

Skrevet av Eli Strand den 18.11.2020

Etter lang tid uten et skikkelig tilbud, har det endelig blitt full klaff for Karen (18). Nå stortrives hun blant katter, hunder og ponnier på IPT-gården til Silje på Sørlandet.

18 år gamle Karen manglet et godt tilbud og falt mellom alle stoler før hun kom til IPT-gården til Silje. Moren var fortvilet og hadde lenge prøvd å finne et tilbud som datteren kunne trives med.

På gården Øvre Birkeland har Silje Birkeland drevet med Inn på Tunet i et år nå. Her har hun bringebær og andre grønsaker til hjemmebruk, og i tillegg katter, hunder, geiter og ponnier. Alt i alt er dette helt perfekt for både Karen og Silje.

En glad jente

karen med mor2
-Jeg er strålende fornøyd med at Karen har fått komme hit på gården til Silje, forteller mamma Anna til Karen.

Karen er en blid og utadvendt jente, men det er ingen tvil om at hun har hatt utfordringer med å passe inn i den ordinære skolen. Moren prøvde i mange år å finne egnet tilbud til datteren og hadde nesten gitt opp da hun hørte om Inn på Tunet.

-Jeg er strålende fornøyd med at Karen har fått komme hit på gården til Silje. Hun hadde en dårlig periode før hun kom hit for et år siden og jeg var veldig spent på hvordan hun ville trives her på gården. Etter et år her hos Silje har jeg fått en datter som er gladere, vil mer og har fått bedre selvtillit. Samtidig har hun fått en ro som hun tidligere ikke hadde, sier moren, Anna. Hun oppfordrer andre foreldre til å ikke gi opp når det gjelder å finne gode tilbud til barna.

-Kommunene plikter å finne et tilbud til alle barn og unge, og for oss har det uten tvil blitt full klaff her på gården til Silje.

Akkurat passe

Karen med hest

Karen har vært på Gården til Silje i et år og kommer dit fire timer, fire dager i uken. Silje var tidligere anleggsgartner og har for tiden redusert arbeidskapasitet.

-Akkurat nå har jeg en perfekt arbeidshverdag med akkurat passe my aktivitet. Jeg har vært heldig å få en kontrakt med Birkenes kommune som går over ett år, og det er jeg godt fornøyd med, sier Silje. Hun fikk høre om IPT gjennom en venninne og har også flere venninner som vurderer å begynne med det samme.

-Jeg synes dette er en veldig fin arbeidsplass der jeg kan jobbe litt redusert og i tillegg styre med min egen arbeidsdag. Karen og meg går godt sammen og fyller dagene med meningsfulle aktiviteter som dyrestell og turer i friluft, sier IPT-bonden.

På sikt håper hun kanskje å utvide virksomheten med flere dyr og aktiviteter tilknyttet gården.

-Kanskje det blir noen høner etter hvert sånn at vi kan få påskekyllinger til våren, avslutter Silje.

 

Øvre Birkeland Gård

Liten gård i Birkenes kommune på Sørlandet drevet av Silje Birkeland. Gården har hatt IPT-tjenester i ett år og håper å kunne fortsette med dette i mange år. Har Geiter, katter, hunder og to shetlandsponnier.

Inn på Tunet

  • Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk.
  • Godkjente gårder tilbyr aktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel.
  • De viktigste brukerne av tilbud fra Inn på tunet er: Barn- og unge, mennesker med rusproblemer, funksjonshemmede og eldre.
  • Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der. Det er i dag godkjente Inn på tunet-gårdsbruk over hele Norge.
  • Målet er å både øke antall brukere og antall tilbydere for å forebygge og rehabilitere.
  • Kjøpere av denne tjenesten er NAV og ulike kommunale bestillere.
  • Matmerk, godkjenner gården som Inn på tunet