Gå til innholdet
grytebakke-ip-aslaugbonden-unge-2

- Her slipper jeg å være "flink" pike!

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 7.1.2019

Celine Rønneberg (24) har vært sengeliggende på grunn av depresjon. Det å få jobbe på Grytebakke gård skal få orden på hverdagen hennes igjen.

Celine er på Grytebakke i regi av Svelvik Produkter som er en vekstbedrift. Bedriften leverer tiltaket til Nav. 

Gården fungerer som en forlenget arm til vekstbedriften. Aslaug Bonden som arbeidsleder av gården. Anita Hovde som veileder fra Svelvik Produkter og sammen med Celine Rønneberg samarbeider de om målene som Celine har satt seg.  

Flink pike syndromet
24 åringen har vært plaget med depresjon i over ti år. Hun har studert i USA og der tok hun en bachelor i  environmental Study , eller miljøstudier. I det siste året har problemet toppet seg. Hun forteller at hun er rammet av ”Flink pike syndromet”, av det verden rundt deg forventer av deg.
- Det siste året har vært veldig tøft, jeg kan så å si kalle meg en sykehuspasient som lå hjemme, jeg kom meg ikke opp av sengen. Jeg måtte søke profesjonell hjelp og tok kontakt med NAV. Hun var heldig og fikk arbeidsavklaringspenger mens hun får behandling. Behandlingen dukket opp gjennom tilbudet hun fikk gjennom Svelvik Produkter.
- Jeg er veldig glad jeg fikk muligheten til å komme hit. Jeg elsker dyr og det motiverer meg at jeg kan komme til det sted jeg genuint liker å være og der jeg har blitt godt mottatt, sier Celine.
Hun roser Aslaug for det mennesket hun er.
- Hun er helt fantastisk. Her bryr de seg om oss og om vi har det bra. Det er et sted hvor vi blir ”pushet”, men på en morsom måte. I tillegg er det lærerikt å omgås alle de andre som er her på gården.

 

grytebakke-ip-aslaugbonden-unge-1

Gikk ut av komfortsonen

Aslaug startet som grisebonde og drev med smågrisproduksjon i 19 år. Hun innså etter hvert at det ble flere og flere krav til produksjonen. 

- Det var utfordrende, markedet for gris var dekket og jeg hadde lyst til å bruke gården på en mer positiv måte. Jeg hadde lyst til å ta i mot folk på gården.

Det har vært en personlig utvikling og hun har måttet tørre å strekke seg ut av komfortsonen.

- Jeg husker jeg var veldig spent da jeg arrangerte min første barnebursdag her, da hadde jeg grudd meg flere dager i forveien. Jeg følte en veldig glede da jeg fikk det til.

Høsten 2007 tok fylkesmannens landbruksavdeling i Vestfold kontakt. De var behjelpelig ovenfor Nav for å finne på nye tiltak og var i gang med prosjektet ”Vilje viser vei”.  Grytebakke gård var en av fire gårder i området som ble kontaktet. Hun kom i gang og mange deltagere har fått tilbud på gården gjennom 11 år.

- Da hadde allerede oppholdsrom klart, siden har vi bygd ut mye her slik at vi også kan drifte besøksgård og tilbud til elever med ulike utfordringer. 

Veien frem til hvordan gården og tilbudene fremstår i dag har krevd sine prosesser, der mye  handler om tillitt og å få til gode samarbeid.
- Det gode samarbeidet med Svelvik Produkter og Nav gjør at vi har et vellykket tiltak på gården i dag som har fungert i mer enn 10 år og som jeg håper vil fortsette fremover.  
 

grytebakke-ip-aslaugbonden-unge-6

Har nådd ett delmål
Celine har laget sin egen gjennomføringsplan for hva hun ønsker å oppnå med å være på Grytbakke og den planen følger hun opp.
-  Aslaug og jeg ser at hun trives, hun jobber målrettet med seg selv og har nådd et av delmålene sine, nemlig det å klare å klare å øke til enda flere jobbdager i uka på gården, forteller  Hovde.
Som veileder og tilbyder så gjelder det å bistå med gode drøftinger underveis, tro på henne -og oppmuntre henne til å kjenne etter at hun nå gjør ting for sin egen del, og ikke for å tilfredstille alle andres ønsker og forventninger.
- I siste runde innebærer hennes bestilling at hun og jeg sammen vurderer forskjellige arbeidsgivere og har som målsetting å få på plass en god hospiteringsavtale med en potensiell arbeidsgiver  hvor hun kan teste ut egne interesser og motivasjon, forteller Anita Hovde.


 
grytebakke-ip-aslaugbonden-unge-3

Var skeptisk

Flere av deltagerne som har vært innom Grytebakke gård har tatt videre utdanning, innenfor helsfag, barne og ungdomsarbeider, anleggsgartner. 

Celine er enda litt usikker på hva fremtiden vil bringe. Men hun mener det må bli noe som har med dyr og gjøre. Hun koser deg i avdelingen der hun steller en rekke fugler både av det mer eksotiske slaget og vanlige høns. I tillegg er det griser, chinchilla, kaniner og marsvin. Foruten hester, ammekuer, sauer, geiter og lama.

- Det er mulig jeg klarer å ta en master innen for det faget jeg studerte, men det får tiden vise. Jeg tenker ikke så mye på det nå. Hun betror meg en liten hemmelighet.
- Jeg var jo veldig skeptisk til hvordan dyra på gården ble behandlet, for jeg setter dem så høyt. Jeg kan fortelle deg at de får en fantastisk behandling og godt stell og blir de syke prøver de å få de frisk igjen.

Hun mener gården og veileder Anita Hovde i Svelvik Produkter har betydd mye for henne.

- Det er viktig at noen bryr seg om deg, sier Celine Rønneberg.

- Hvordan der du på fremtiden for tilbudene dine Aslaug?

- Et veldig godt spørsmål. Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg har trua på framtida. Jeg vet det er behov for oss. Barn og unge i dag trenger tilhørighet og at de kan bidra med noe. Jeg vet at her på gården tar vi godt vare på dyra og på hverandre, avslutter Aslaug Bonden.


Tilbud på gården:
8 deltagere  4 dager pr. uke i regi av Nav, som underleverandør til Svelvik Produkter. Disse har en til en oppfølging og egen rådgiver.
Ca. 40 tredje klasser i Drammensskolene

Skoletilbud til elever i barne og ungdomsskole (pr dags dato, 5 elever)
Fritidsgrupper hver ettermiddag fra mandag til torsdag
Sommerskole
Det er fem ansatte ved gården.

Faciliteter ved gården:

Oppholdsrom m/kjøkken
Låve med: dyr – undervisningsrom – aktivitetsrom
Drivhus med høyhopping og utegang til hester
Park m/dam og kjøkkenhage og drivhus
Lekeplass med trampoline, sandkasse og lekestue
Skogsområde med lekeplass, grillhytte og turmuligheter

grytebakke-ip-aslaugbonden-unge-5