Gå til innholdet
inn-paa-tunet-meningsfull-hverdag-aas-gard-foto-inger-eide
Meningsfull hverdag: Ulf Hagen og Jørn Larsen snekrer fuglehus for meis og fluesnapper som de setter ut i skogen. Foto: Inger Eide Nordseth

- Her blir vi verdsatt som vi er

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 13.5.2016

Ås gård har et IPT tilbud som er rettet mot rusavhengige.

- Ivar skaper gode relasjoner mellom oss,  sier Jørn Larsen.  Sammen med Per Gunnar Bjørge og Ulf Hagen starter han dagen med en god frokost på gården til Ivar Lund. Ås gård har et IPT tilbud som er rettet mot rusavhengige.

Brukerne starter dagen med en god frokost og planlegging av dagens aktiviteter. 
- En god frokost og lunsj er viktig, og kanskje spesielt viktig for disse, kanskje er det den dagen i uka hvor de virkelig spiser godt, de har iallfall god matlyst, forteller Ivar Lund.
- Ja, Ulf er rå på å lage eggeomelett, flirer Jørn.

- Betyr alt å komme hit
Til sammen åtte personer fordelt på annenhver mandag og tirsdager har fått plass på gården til Ivar Lund.  Da kommer de seg ut av leiligheten og får andre impulser.
- Det er et lavterskel tilbud. Her gjør vi ting som alle vil trives med, og er de sliten en dag så kan de heller gå en rolig tur eller ta en prat istedenfor å være med på snekring eller ute i skogen, sier Ivar Lund.
- Det betyr alt å komme hit, og på mandager er vi klare, her blir vi verdsatt som den vi er, vi får være et team og ta opp ting med hverandre, forteller Ulf Hagen. 
- Ja, jeg gleder meg til å komme hit. Du vet at når vi er ute i offentligheten er det mange som stirrer åpenlyst på oss, og vi blir ofte mistenkeliggjort for at vi stjeler på kjøpesenter, påpeker Jørn. 
- Derfor er det ekstra viktig for oss å bli sett sammen med en ”normal person” som Ivar, når vi er ute og kjøper materialer, sier Ulf.

Frokost og planlegging av dagen: F.v Ulf Hagen, Per Gunnar Bjørge, Jørn Larsen og Ivar Lund.  Foto: Inger Eide Nordseth

Allsidig tilbud
Gårdbruker og lærer Ivar Lund driver Inn på tunet, to dager i uka på toårskontrakt med Ullensaker kommune.  Ivar har vokst opp på gården og jobber som lærer 60%. Med en pedagogisk bakgrunn stiller han sterkt som leder for gruppa. Han har møter med Ambulant team i kommunen hver måned. 
Brukerne er hovedsakelig personer med utfordringer innen rus og psykiatri. På gården får de tilrettelagte oppgaver og aktiviteter. Alt fra Skogskjøtsel, merking av gravhauger, vedkapping, enkelt vedlikehold av redskap, jordprøver, vaktmesteroppgaver og medhjelpere på aktivitetsdag ved Algarheim skole til friluftsliv og maling av bygninger.
- I dag skal vi snekre fuglekasser og neste gang skal vi beskjære epletre. Jeg fikk støtte av Innovasjon Norge for å investere i et nytt tilbygg på låven. Det har et nytt kjøkken og et varmt verksted for aktiviteter.

God innflytelse i tilværelsen
Guro Holdus er ruskonsulent i Ullensaker kommune og tilknyttet Ambulant team.
- Blir de rusavhengige bedre av et slikt type tilbud? Får de færre tilbakefall?
- Ivar er en som klarer å få tak i de dårligst fungerende og som lever de mest kaotiske livene. Det har en god innflytelse i tilværelsen deres. Med Ivar opplever de mestring og kommer inn i en positiv prosess. For noen er det første trinn på veien til å komme videre, noen kommer ikke videre, men det gir livskvalitet og bedrer funksjonsnivået deres, forteller Holdus. 

Hun forteller at IPT er det godt tilbud i tillegg til de andre tilbudene de har i kommunen.
- Vi har over 100 rusklienter i kommunen og en gård som gir et tilbud til disse. Dette er et gode som flere kunne hatt nytte av. Nå i disse dager jobber vi med å få på plass en kontrakt med en Inn På Tunet tilbyder til med denne tjenesten.