Gå til innholdet

Ringerikserter

Ringeriksertene er en grønn ertesort som ikke har vært gjennom moderne foredling. Ertene har derfor et karakteristisk utseende med forskjellig grønnfarge.

Ertene er små, grønne og har en fyldig smak. De er lettkokte og trenger kortere bløtleggingstid enn andre erter. Ringerikserter brukes ofte til ertestuing og passer perfekt som tilbehør til lutefisk og annen tradisjonell norsk mat.

Visste du at:
Ringeriksertenes historie går helt tilbake til 1820-tallet, og det gjør ertene til Norges eldste dyrkede jordbruksråvare..

Produksjon og opprinnelse:
Selv om Ringeriksertene har en lang historie, var det en periode etter 1920 der dyrkningen av dem avtok og til slutt stoppet helt. Heldigvis ble det oppdaget en pose Ringerikserter på loftet på Nedre Fjelstad gård på 50-tallet. Ertene ble forsøkt sådd, og spiret! Slik ble en gammel og tradisjonsrik matskatt igjen tilgjengelig for det norske folk.

Hvordan blir de produsert:
Ringerikserter har ikke gjennomgått moderne foredling, og kan derfor variere i størrelse og farge.

Produseres av Røyse Ringeriks-ertedyrkerlag.

Ringerikserter
Ringerikserter produksjon
Ringerikserter