Gå til innholdet

Pinnekjøtt fra Norge

Pinnekjøtt fra Norge har lange historiske røtter og et omdømme som viser en sterk tilknytning til Norge.

  • Foto: Eivor Eriksen

Det har igjennom flere tusen år vært vanlig å røyke og speke maten for å forlenge holdbarheten i norge. "Pinnekjøtt fra Norge" har dype røtter til den norske historien og mattradisjonen. Fremstillingen av pinnekjøtt varierer med geografi og tradisjoner. I utgangspunktet har pinnekjøtt tilknytning til og opprinnelse i gress - og beiteregioner med stort sauehold - for det meste på Vestlandet, men du finner også pinnekjøtt fra områder med mye sauehold på Østlandet og Nord Norge.

Tørket sauekjøtt har opprinnelse tilbake til 1000-tallet, da ble det spredd fra Norge til Island og Færøyene. Tørket norsk sauekjøtt har andre produksjonsmåter enn på Island og Færøyene, hvor de blant annet vindtørker kjøttet. 

Produksjonsmetode

Kun pinnekjøtt som kommer inn under følgende definisjon kan kalle seg "Pinnekjøtt fra Norge": «En side av lam eller sau som er saltet, eventuelt røkt eller smakstilsatt, modnet og ferdig tørket». Det stilles krav til at det kun skal brukes norsk råstoff, altså sau, ung sau, eller lam som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge. Og det stilles krav til at «Pinnekjøtt fra Norge» skal lages av sider. Bog tillates ikke. 

Forbrukertillit
Hele 93 prosent mener det er viktig å bevare pinnekjøttet som et norsk tradisjonsprodukt. 89 prosent mener at pinnekjøtt skal lages på norsk råvare. Nordmenn ønsker meget sterkt å verne om det norske pinnekjøttet slår Ipsos MMI fast i undersøkelsen som ble gjort på oppdrag fra Animalia tilknyttet søknaden.

Det står 12 pinnekjøttprodusenter bak produsentsammenslutningen "Pinnekjøtt fra Norge":  

  • Bjorli Fjellmat SA 
  • Fatland Jæren AS
  • Finsbråten AS 
  • Grilstad AS
  • H. Mydland AS
  • Nortura SA 
  • Ole Ringdal AS
  • Oppdal Spekemat AS
  • Orkla Foods Norway AS
  • Røroskjøtt AS 
  • Sunnmøre Kjøtt AS
  • Tind Spekevarer AS

Produseres av Pinnekjøtt fra Norge SA ​

  • E-post: per.berg@nortura.no
  • Kontaktperson: Per Berg
  • Telefon: +47 91783692

Forskrift: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2017-10-25-1665