Gå til innholdet

Målselvnepe fra Nord-Norge

Målselvnepe har en søtlig og mild nepesmak og dyrkes kun nord for polarsirkelen. Her er vekstvilkårene - kjølig klima og lys døgnet rundt, helt ypperlige!

Målselvsnepe går også under navnet "det nord-norske eplet", et navn som antyder at den gjerne spises rå.

Visste du at:

Målselvnepe har en lang historie i Norge som strekker seg helt tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 17- og 1800 tallet.

Produksjon og opprinnelse:
Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Den er kraftigere i smaken enn vanlig mainepe. Målselvnepe antar å stamme fra nepefrø innført fra Russland en gang på begynnelsen av 1800-tallet av firmaet A. Ebeltoft senior i Tromsø. Det er kjent at det ble drevet frøavl av nepe allerede før 1850. En av avlerne var Ole Enok Olsen, opprinnelig fra Tårnstad i Lenvik. Han bosatte seg i 1864 i Målselv og la grunnlaget for dagens Målselvnepe gjennom utvelgelse av gule, sirkelrunde eksemplarer av "russenepa", som i hovedsak var stor, flat og gjerne hadde rund skolt.

Hvordan produseres den i dag:
For å få den karakteristiske smaken av Målselvnepe må den dyrkes i kjølig klima med fravær av mørke. De optimale vekstbetingelsene finner vi derfor nord for Polarsirkelen. Der har Målselvnepe blitt dyrket i lange tider, slik at nepesorten har tilpasset seg de lokale dyrkingsforholdene. Målselvnepe forvaltes i dag av Senja videregående avdeling Gibostad, som også er eier og ansvarlig for vedlikehold av nepesorten.