Gå til innholdet

Gulløye fra Nord-Norge

Det er de små røde grohullene eller ”øyan” som er bakgrunnen for potetens navn.

Tradisjonelt ble gulløye spist til fersk fisk. Den særegne midnattsolpoteten passer også ypperlig til viltkjøtt og lutefisk.

Visste du at:

Gulløyet kom til Nord-Norge på 1900-tallet, med rallare som vandret over kjølen fra Sverige.

Produksjon og opprinnelse:
Gulløye fra Nord-Norge har kraftig potetsmak, melen konsistens og delikat, gult kjøtt. Både det spesielle nordnorske klimaet, og det faktum at poteten får sollys døgnet rundt i vekstsesongen, er med på gi Gulløye fra Nord-Norge
sitt særpreg.

Hvordan blir den produsert:
Gulløye dyrkes i dag stort sett nord for Polarsirkelen, men har vært dyrket i Nord-Norge i mer enn hundre år. Gulløye er gourmetpoteten med stor P i Nord-Norge og er kjent og kjær blant potetvenner over hele landet.
Gulløye er en skjør potet som lett sprekker under opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig. I gamle dager ble lyden av et gulløye som sprakk under innhøstningen, sett som et kvalitetstegn for årets avling.


 

 
Gulloye-potet-landskap
Gulloye-potet-produksjon
Gulløye fra Nord-Norge