Gå til innholdet

Gamalost frå Vik

Gamalost frå Vik byr på en helt spesiell og urnorsk matopplevelse. Osten har fått navnet fordi den ser gammel ut lenge før den er moden.

Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Gamalost frå Vik har blitt tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.

Visste du at:
Gamalosten har røtter helt tilbake til vikingtiden, og er et levende bevis på norsk matkultur. I vikingtiden ble det laget en surmelksost som trolig er storebroren til gamalosten, men helt siden 1700-tallet har osten vært en kjenning blant norske oster.

Fra gammelt av ble det meste av denne osten ystet på stølene, men på 1800-tallet ble det startet flere meierier som produserte gamalost.

Produksjon og opprinnelse:
På tross av navnet er Gamalost frå Vik en av de yngste ostene du finner i ostedisken – osten går fra skummetmelk til gamalost på bare fjorten dager.

Gamalost frå Vik er et saltfattig og rent naturprodukt, en mager surmelksost som er laget av skummetmelk, og modnet med en spesiell muggtype (på norsk kalt kulemugg) som gir osten den kraftige og karakteristiske smaken.
 

Produseres av meieriet Vik i Sogn.

 
Gamalost-landskap-vik
Gamalost-produksjon