Gå til innholdet

Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge er saltet, tørket og modnet og eventuelt røkt lår av lam og sau av norsk opprinnelse.

Fenalår fra Norge kan være smaksatt med krydder, urter, bær, honning, etc. Fenalår fra Norge kommer i to varianter, Tradisjonelt og Modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid

Visste du at:
Kunnskapen og kompetansen om å lage fenalår har blitt overført gjennom generasjoner og Fenalår har fått et sterkt omdømme som et tradisjonelt norsk produkt.

I Norge har vi en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Mest sannsynlig er denne tradisjonen helt fra vikingtiden. Dette henger sammen med topografien og det norske klimaet som er spesielt godt egnet til tørking av bl.a. kjøtt.

Produksjon og opprinnelse:
For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til norsk råvare, bearbeiding, foredling og sluttkontroll.

Hvordan blir det produsert:
Fenalår er et unikt produkt fra Norge, både med hensyn til navnet og produksjonsmetoden. Betegnelsen fenalår har vært brukt i hele Norge, langt tilbake i tid. Betegnelsen fenalår har ikke vært brukt eller brukes i andre land.

Beskyttet geografisk betegnelse
Fenalår fra Norge er et unikt kvalitetsprodukt, og er ett av to norske matprodukter som også har fått Europeisk beskyttet betegnelse - Protected Geographical Indications (PGI). Dette er på lik linje med produkter som Parmigiano Reggiano og Balsamico di Modena.

Produseres av Fenalår fra Norge SA.

  • Adresse: Fenalår fra Norge SA, Lørenveien 37,
    0513 Oslo
  • Telefon:  22 90 30 70
  • E-post: per.berg@nortura.no
  • Kontaktperson: Per Berg

Forskrift: FOR-2012-10-03-935: Forskrift om beskyttelse av Fenalår fra Norge som geografisk betegnelse

220px-PGI-Logo.svg

Fenalaar-norge-landskap-stabbur
Fenalaar-norge-produksjon
Fenalaar-norge-skinke