Gå til innholdet

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er betegnelsen på kjøtt som er badsturøkt i samsvar med den tradisjonelle produksjonsmetoden i Namdalen.

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er veldig mørt og har en rødlig farge. Kjøttet har en rund og fin røkaroma- og smak.

Visste du at:
I deler av Namdalen fantes det på midten av 1800-tallet en badstue på nesten hver gård.
Disse ble brukt både til tørking av korn, lin, bygningsmaterialer og etter hvert også til tørking av kjøtt. Badstuen skal i henhold til tradisjonen være laget av tre og ha et vedfyrt ildsted.

Produksjon og opprinnelse:
Tradisjonelt ble ulike kjøttstykker av sau, lam, gris og elg badsturøkt. Det er også disse kjøttslagene som omfattes av betegnelsen. I Namdalen kan tradisjonen med røking av kjøtt i badstue dokumenteres tilbake til ca. midten av 1850-tallet. Produksjonsmetoden er klart forskjellig fra andre metoder som brukes til røking av kjøtt i Norge. Tilsvarende produksjonsmetode finner man imidlertid i Jämtland i Sverige som grenser opp til Namdalen.

Hvordan det blir produsert:
Kjøttet saltes før det henges opp i røkbadstua. Kjøttstykkene blir hengt opp eller lagt på rist i badstua dagen før røkeprosessen startes. Det fyres bare med løvtrevirke, men einer kan brukes for å gi aroma til kjøttet. Når temperaturen i badstua har holdt seg ved 85-90 °C i 8-9 timer, så stopper man å legge i mer ved. Kjøttet henger imidlertid i 16-20 timer etter dette.

Produseres av Basturøykerne.

  • Adresse: Basturøykerne , v/Grong Gårdsmat,7870 Grong
  • Telefon: 74 33 16 99 / 414 10 435
  • E-post: itgrong@online.no
  • Kontaktperson: Ivar Grong

Forskrift: FOR 2010-11-03 nr 1400: Forskrift om beskyttelse av Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis som betegnelse for tradisjonelt særpreg

Badsturokt-kjott-landskap


Badsturokt-kjott-badstu-produksjon

Badstrurøkt kjøtt på namdalsk vis