Gå til innholdet
beskyttede betegnelser lofoten aktuelt klippfisk

Tørrfisk fra Lofoten - En del av den europeiske mateliten

Første norske søknad om Beskyttet betegnelse er godkjent i EU.

- En milepæl for eksport av Tørrfisk fra Lofoten og norsk matkultur, sier fagsjef i Matmerk, Nina Wærnes Hegdahl.

Søknaden om det juridiske vernet har blitt behandlet i rekordfart i EU-apparatet. Normalt tar det flere år før behandlingen av en søknad og godkjenning av dokumentasjon er ferdigstilt. Denne gangen har det tatt under året.

Beskyttet betegnelse er det sterkeste juridiske vernet en merkevare kan få. I Norge har Tørrfisk fra Lofoten hatt et juridisk vern i flere år på grunn av den åpenbare sammenhengen mellom klima og produkt. Det er også viktig for produsentene selv, som eksporterer mesteparten av sin produksjon.

 

Likestilt med Parmesan og Parmaskinke
Vernet er det sterkeste verktøyet mot kopiering, samtidig som det er en anerkjennelse av produktkvalitet. Det italienske markedet kjenner f.eks godt til Beskyttet betegnelse gjennom Parmesanost og Parmaskinke som har tilsvarende beskyttelse, og oppkjøperne er villige til å betale mer for produkter med et slikt kvalitetsmerke.

- Tørrfisk fra Lofoten har en særstilling i norsk matkultur, samtidig som det var Norges aller første eksportprodukt. Det er blant de norske matproduktene som er mest kjent utover landegrensene, og særlig i Italia står den norske tørrfisken sterkt. Vi ser fram til å få markert denne milepælen og hedret denne norske matskatten, sier Hegdahl.