Gå til innholdet
beskyttede-betegnelser-torrfisk-lofoten-sandrigo-eu-igp-844x476-matmerk

Tørrfisk fra Lofoten nå i Europas mat-elite

Skrevet av Anne Mette Johnsen den 29.9.2015

- Dette er en stor dag for et tradisjonsrikt norsk produkt. Nå har Tørrfisk fra Lofoten steget opp i den Europeiske mateliten. Og der hører denne nasjonale matskatten selvsagt hjemme, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

«Tørrfisk fra Lofoten», har lenge hatt en Beskyttet geografisk betegnelse i Norge, i fjor godkjente EU at tørrfisk fra dette området i Norge kan bruke EUs merke, IGP. Overrekkelsen fant sted på den store tørrfiskfestivalen i Sandrigo i Nord-Italia.

 

  • Vi er svært glade for at vi nå har fått selve beviset på at Tørrfisk fra Lofoten er i samme matdivisjon som skinke fra Parma og San Daniele og Parmesanost. Dette har vi jobbet for lenge, og for oss er det viktig å kunne garantere importører og forbrukere at den får ekte vare når de kjøper Tørrfisk fra Lofoten. Kjennskapen til selve merket, IGP, er stor hos matentusiastiske forbrukere i Italia, en slik offentlig garanti betyr mye for å bygge omdømmet til Tørrfisk fra Lofoten i Italia, sa Rune Stokvold, styreleder I Tørrfisk fra Lofoten, da han mottok hedersbevisningen.

Parmaskinke og Parmesanost var de første europeiske produktene som ble godkjent etter den norske IGP-ordningen. Tørrfisk fra Lofoten er det første norske produktet som godkjennes i EU.

 

  • Det er ikke lett å få en slik godkjennelse av EU. Med dette på plass har både norske tørrfiskprodusenter og italienske tørrfiskimportører et viktig redskap for å virkelig vise italienske forbrukere hvilken fantastisk råvare Tørrfisk fra Lofoten er. Det legger grunnlaget for å styrke omdømmet til norsk tørrfisk i et konkurranseutsatt italiensk marked, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker under seremonien.

 

  • Italienske forbrukere kjenner igjen en god råvare, og de vet hva en IGP står for. Utfordringen til dere er å gjøre dette kjent for forbruker, slik at de i enda større grad forstår at Tørrfisk fra Lofoten garanterer ekte vare med helt unike kvaliteter, sa adm. dir i Matmerk, Nina Sundqvist.

 

Matmerk administrerer den norske ordningen Beskyttede betegnelser som tilsvarer den Europeiske, og har bistått produsentsammenslutningen med søknadsprosessen i EU.