Gå til innholdet
Gamalost produksjon

Salgsrekord for Gamalost

Over 92 tonn med gamalost ble solgt i 2013, det er en økning på 16%.

- Vi er veldig fornøyd med salgsøkningen av denne nasjonale matskatten sier direktør i Matmerk, Nina Sundqvist
Meierisjef Per Henning Liljedahl fra TINE Meieriet Vik, som lager osten, tror ny forskning og ekte opprinnelse er viktig for salget.
 - Jeg tror salgsrekorden henger sammen med doktorgraden til Tahir Mahmood Qureshi, som fikk mye oppmerksomhet i fjor. Et helsestudie på 200 personer viste at gamalosten kom svært gunstig ut. Dessuten er jo forbrukerne stadig mer opptatt av lokalmat med norsk opprinnelse, og "Gamalost frå Vik" har en beskyttet betegnelse, som garanterer ekte vare lagd på tradisjonelt vis. Vi ser og at stadig flere kokker tar i bruk gamalost som ingrediens i nye retter. Alt dette har gitt denne tradisjonsrike osten et oppsving, mener meierisjefen.

Garantert ekte
Gamalost frå Vik er en beskyttet betegnelse som inngår i en offentlig merkeordning som skal sikre at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Gamalost er en mager surmelksost laget av skummet kumelk som blir modnet med en spesiell muggtype som på norsk blir kalt kulemugg.  Det gir osten en kraftig og karakteristisk smak. I motsetning til andre oster inneholder gamalost lite fett og mye protein. Osten er heller ikke saltet og inneholder ikke tilsetningsstoffer.