Gå til innholdet
ringerikspotet fra ringerike matmerk bb

Ringerikspoteten feirer 150 år

Christopher Andreas Øren (28) er femte generasjon Ringerikspotetbonde på Øren gård. Visste du at Ringerikspoteten er en av våre eldste sorter, og at du kan kjenne den igjen på smilehullene og hjertet?

En av Norges eldste potetsorter feirer 150 år i år. Den røde knudrete poteten med smilehull, ble hentet fra Botanisk hage til Ringerike en gang rundt 1860. Ingen vet helt hvor den kom fra, noen sier den er fra Holland, andre kan påstå at den kom seilende inn fra England eller Skottland. Uansett hvor den opprinnelig er fra, er det kun tre bønder i hele Norge som dyrker den for salg i større skala i dag, og det kun på Ringerike.

marte og bern på ask bb matmerk
Marte og Bern spiser mye Ringerikspotet, spesielt nå utover høsten. Foto: Mette Eriksen

Den skal være litt eksklusiv

I 150 år har Østlendinger, Ringerikinger, Bergensere og Oslofolk kunnet nyte Ringerikspoteten. Marte Lerberg Kopstad og mannen Bernt Gran begynte å dyrke i 2016, og er nå på sin andre sesong som potetdyrkere. Både Christopher og Marte er  etterkommerne etterJens Aabel, som ofte kalles Ringerikspotetens far fordi det var han som for alvor begynte å dyrke og selge Ringerikspotet i større omfang.  

- Poteten ble i lang tid solgt av Jens Aabel og andre bønder i Hole som "Aabler" på Ringerike og på torget i Kristiania. Da som nå blir den ikke produsert i store mengder.

Helt siden slutten av 1800-tallet har Ringerikspoteten vært å finne på markedet. De ble da solgt for nesten det dobbelte av vanlige poteter, men den var godt likt, og folk var villige til å betale mer for den. Kort tid senere byttet de navn til Ringerikspotet, som den er kjent som i dag.

Melen og smaksrik

Hva kjennetegner en Ringerikspotet? Og hva gjør den mer spesiell enn vanlig potet? Ringerikspoteten er ikke krysset frem av andre poteter, slik som ofte skjer med potetsorter i dag. Marte er stolt over å dyrke en av de eldste potetsortene i Norge.

- Ringerikspoteten har blitt det den er i dag, fordi den har blitt dyrket på de samme jordene i det samme klimaet og jordsmonnet i 150 år.

En konsekvens av dette er den spesielle smaken, konsistensen og fargen den har i dag. Du kjennetegner Ringerikspoteten på den sterke røde fargen, og den melne smaken. Smaken er kraftigere enn andre mer vanlige potetsortene, og poteten er mindre og knudrete. Ofte kan det se ut som smilehull. 

 

Ringerikspoteten er en Beskyttet Geografisk Betegnelse. Det betyr at den er vernet juridisk, på grunn av sin unike egenart og historie. Kun Ringerikspotet kan selges som Ringerikspotet. Vil du vite mer? Les mer her.

ringerikspotet bb matmerk_riktig
Ringerikspotet dyrkes kun på Ringerike. Foto: Maren Nordtorp Larsen/Matmerk

Poteten med den røde ringen

Ringerikspoteten skiller seg ikke bare ut med den sterke røde farge på skallet og den kraftigere smaken. Inni lurer det også noe helt spesielt. Nemlig en rød ring. Christopher deler en potet i to.

- Som du ser, er det en tydelig rød ring i midten. Den er nesten formet som et hjerte.

Den røde ringen er tydelig i midten av den ellers lyse lille poteten. Det er en sakevokst potet, det er også en av grunnene til at den er så smaksrik.

-Vi spiser mye potet, spesielt Ringerikspotet. Det kommer nok til å bli mye mer utover nå. Vi håper jo også at andre skal få gleden av Ringerikspoteten nå framover mot juletider.

Christopher rusker litt i jorda, og joda, fram titter den. En liten rød og lovende potet.