Gå til innholdet
pinnekjøtt fra norge bb matmerk 2
Fra venstre: Espen Larsen fra Finsbråten, Erik Mydland fra Mydland, statsråd Jon Georg Dale, Elin Brunsdon fra Animalia, Pål Espung fra Nortura og Marit Nicolaisen fra Grilstad. Foto: Camilla Berg Hansen

"Pinnekjøtt fra Norge" beskyttes mot juks

- Norsk mat fortjener samme beskyttelse mot juks og kopiering som mat fra Italia og Frankrike, sa Landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut beviset for Beskyttet Geografisk Betegnelse til "Pinnekjøtt fra Norge" under NM i julemat torsdag kveld.

Det var under Kjøtt- og fjørfebransjens arrangement NM i Julemat at Landbruks- og matminister Jon Georg Dale delte ut beviset for at "Pinnekjøtt fra Norge" nå er vernet i lovs form mot kopiering og juks. 

- Det er viktig og riktig å beskytte et av de mest tradisjonsrike norske kjøttproduktene vi har. For å kalle produktet ditt "Pinnekjøtt fra Norge" må nå råvaren være norsk og det stilles klare krav til salting og tørking. Det er viktig for å opprettholde kvaliteten på en av de fineste norske matskattene og det gir en garanti til forbruker om at de kjøper ekte vare, sa statsråd Dale under overekkelsen.

- Det at pinnekjøttet nå har oppnådd geografisk beskyttelse er kjempestort. Det garanterer for det første at Pinnekjøtt fra Norge er laget fra side fra norsk lam eller sau. For det andre garanterer geografisk beskyttelse av pinnekjøtt at det er produsert i Norge etter tradisjonell metode med klare krav til kjøttfylde og fettmengde, at sidene er tilstrekkelig saltet og brukt den tiden det tar å tørke med minst 33%, sa Spesialrådgiver Elin Rasten Brunsdon fra Animalia da hun mottok beviset på vegne av produsentsammenslutningen "Pinnekjøtt fra Norge".

 - I forhold til bærekraft og selvforsyning er det viktig å utnytte alle ressursene våre til matproduksjon, og vi må ikke glemme at sauen er med på å hindre gjengroing av kulturlandskapet vårt. Og så er jo kjøttkvaliteten fra norske sau og lam verdensklassen, avslutter Elin Rasten Brunsdon. 

12 pinnekjøttprodusenter har gått sammen og får en Beskyttet geografisk betegnelse på «Pinnekjøtt fra Norge». Med klare krav til både produksjonsmetode og norsk råvare sikres forbrukeren riktig kvalitet og garantert opprinnelse. Akkurat slik vi kjenner beskyttelsen knyttet til Champagne, Roquefort og Parmaskinke. Animalia har utarbeidet søknaden på oppdrag fra kjøttbransjen.

8c3c0caa-cfd7-46ac-bc26-035e9cbfb1d4
Pinnekjøtt: Foto Matmerk

Høy forbrukertillit

Hele 93 prosent mener det er viktig å bevare pinnekjøttet som et norsk tradisjonsprodukt. 89 prosent mener at pinnekjøtt skal lages på norsk råvare. Nordmenn ønsker meget sterkt å verne om det norske pinnekjøttet slår Ipsos MMI fast i undersøkelsen som ble gjort på oppdrag fra Animalia tilknyttet søknaden.

- Pinnekjøttet har et bunnsolid omdømme. Nå er  «Pinnekjøtt fra Norge» i den eksklusive mateliten. Vi håper at dette er med på å øke forbrukerens bevissthet om at Norge faktisk er en matnasjon med røtter, tradisjon og matkvalitet, sier administrerende direktør i Matmerk Nina  Sundqvist. Matmerk administerer merkeordningen Beskyttede Betegnelser på oppdrag fra Mattilsynet

Tildelingen av Beskyttet Betegnelse betyr at kun pinnekjøtt som kommer inn under følgende definisjon kan kalle seg "Pinnekjøtt fra Norge": «En side av lam eller sau som er saltet, eventuelt røkt eller smakstilsatt, modnet og ferdig tørket». Det stilles krav til at det kun skal brukes norsk råstoff, altså sau, ung sau, eller lam som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge. Og det stilles krav til at «Pinnekjøtt fra Norge» skal lages av sider. Bog tillates ikke. 

Medlemmer i produsentsammenslutningen «Pinnekjøtt fra Norge» er: 
Bjorli Fjellmat SA, Fatland Jæren AS, Finsbråten AS, Grilstad AS, H. Mydland AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Oppdal Spekemat AS, Orkla Foods Norway AS, Røroskjøtt AS, Sunnmøre Kjøtt AS, Tind Spekevarer AS.