Gå til innholdet
Hyllan hjemmebakeri
Hyllan hjemmebakeri. Foto: Beskyttede Betegnelser.

Skjenning fristelser

Det er mange måter å bruke skjenning på. La deg inspirere!

Skjenning kan brukes som tilbehør til en forrett, hovedrett eller i en dessert. Vi anbefaler deg å se på ulike måter å bruke skjenning på når du inviterer til middagsselskap neste gang. I samarbeid med Appetitt.no har vi hentet frem noen av våre favoritter!

 

Skjenning-BB-Appetitt--MM-07596- Foto_Stian__Broch (1)
Skjenningcrumble med bjørnebær og bringebær. Fotograf: Stian Broch.

SKJENNINGCRUMBLE MED BJØRNEBÆR OG BRINGEBÆR

½ l vaniljekrem

200 g bringebær

200 g bjørnebær

4 Skjenning flatbrød, knust

4 ss smør

4 ss sukker

3 dl kremfløte, pisket

 

Smelt smør og sukker sammen i en stekepanne. Tilsett knust Skjenning og stek til det er gyllent og sprøtt og avkjøl.

Legg vaniljekrem i en ildfastform. Fordel bringebær og bjørnebær, og dryss over sprø Skjenning.

Stek i ovn på 200 °C i ca. 15 minutter. La stå 5 minutter før servering. Server med pisket krem ved siden av.

Skjenning-BB-Appetitt--MM-07598- Foto_Stian__Broch (2)
Tilslørte skjenning-piker. Fotograf: Stian Broch.

TILSLØRTE SKJENNING-PIKER

8-10 plommer

6 ss sukker

1 vaniljestang

1 ss sitronsaft

4 ss smør

4 ss sukker

4 Skjenning flatbrød, knust

1 ts kanel

3 dl kremfløte

 

Vask plommene, del dem i to og fjern steinene. Skjær i små biter med skinnet på. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Kok plommebitene med sukker, vaniljestang, frø og sitron til plommene er møre. Avkjøl.

Smelt smør og sukker sammen i en stekepanne. Tilsett knust Skjenning og stek til det er gyllent og sprøtt. Ha på kanel og avkjøl. Pisk fløte og sukker til myk krem. Anrett lagvis og pynt med noen sprø smuler på toppen.

Skjenning-Beskyttede Betegnelser-Appetitt-Foto_Stian Broch
Skjenning millefeuille. Fotograf: Stian Broch.

SKJENNING MILLEFEUILLE MED KARAMELLISERTE HONNINGEPLER OG VANILJEKREM

4-6 Skjenning flatbrød

4-6 epler

50 g sukker

2 ss honning

saften av 1 sitron

 

VANILJEKREM

3 eggeplommer

2 egg

160 g sukker

40 g maisenna

4 dl melk

1 vaniljestang

 

 

 

 

Pisk sammen eggeplommer, hele egg og sukker i en bolle til det blir hvitt. Tilsett maisenna i eggedosisen. Kok deretter opp melken med vaniljestangen som du har delt på langs. Bland inn den varme melken, litt etter litt i eggedosisen under stadig omrøring, og la den småkoke til den tykner.

La kremen stå kaldt med tett plastfilm over inntil du skal bruke den. Bruk fingrene og klem ut resten av frøene i vaniljestangen. Fjern stangen.

Pisk opp vaniljekremen før bruk.

Rens eplene og skjær i biter. Smelt sukker til karamell i en panne. Legg eplebitene i karamellen og karamelliser eplene til de har fått en fin farge. Tilsett honning og saften av en sitron. Fyll vaniljekrem i en sprøytepose.

Legg opp på tallerkener lagvis Skjenning, vaniljekrem og epler. Server med en gang. 

 

Skjenning-BB-Appetitt--MM-07595- Foto_Stian__Broch
Skjenning Kanape. Fotograf: Stian Broch.

SKJENNING KANAPE 

KRABBERØRE

300 g krabbekjøtt

3 ss majones

1 ss hakket estragon

1 ss hakket gressløk

1 ss pepperrot, revet

salt og nykvernet pepper

Bland sammen krabbekjøtt, majones, estragon og gressløk. Smak til med salt, pepper og revet pepperrot. Fordel på biter av Skjenning og topp med litt krabbekjøtt.

 

RAKFISKMOUSSE

200 g rakfiskfilet

1 boks Seterrømme eller Nyr

4 ss finhakket gressløk

salt og pepper

1 lite glass ørretrogn til pynt

dill til pynt

 

Finhakk rakfiskfilet og bland med rømme. Tilsett gressløk og smak til med salt og pepper. Legg opp på Skjenning, og topp med ørretrogn og finhakket gressløk.

 

ØRETTARTAR

300 g ørretfilet

4 ss tartarsaus

salt

gressløk til pynt, finhakket

Finhakk ørretfilet og bland med tartarsaus. Smak til med salt. Server på biter av Skjenning toppet med gressløk.

 

TARTARSAUS

2 eggeplommer

1 ½ dl olivenolje

2 ansjosfileter

2 ss grønn pepper i lake, finhakket

2 ss persille, finhakket

2 ss sylteagurk, finhakket

15 kapers, finhakket

1 ss worcestersaus

4-5 dråper tabasco

1 ss konjakk

salt

Bland eggeplommene og alle ingrediensene i en blender. Tilsett olivenolje i en tynn stråle. Kjør til glatt og jevn emulsjon. Tartarsausen skal være skarp, og den pikante smaken av grønn pepper skal være fremtredende.

 

Om du er interessert i lære mer om skjenning les artikkelen skjenning, soddest faste følgesvenn.

Flere artikler om skjenning finner du på Appetitt.no