Gå til innholdet
villasole-0135 kopi

Knekkebrød med skjørost og fenalår

Skjørost har lange tradisjoner som festmat i Røros-traktene, men er kanskje ikke like utbredt rundt om i landet i dag. Kan den brukes som hverdagsmat? Så absolutt!

APPETITT 1/2018 I SAMARBEID MED MATMERK
Foto: Stian Broch
Kokk: Lars Erik Undrum
--

Knekkebrød 
9 dl vann
150 g havregryn 
200 g sammalt hvete grov 
200 g sammalt rug fin 
75 g linfrø 
75 g sesamfrø 
75 g gresskarkjerner 
150 g solsikkekjerner 
10 g salt 
5 g gjær 

Bland korn og melk. Kok opp vannet og ha det over kornene og melet. Når blandingen holder romtempetur blandes gjæren inn. Denne løses opp i litt kaldt vann først.

La deigen stå i 12 timer. Ha så tynt utover på et brett med bakepapir. Stekes på 150 °C i ca. 40 minutter.

Syltet løk 
1 dl eddik 
2 dl sukker 
3 dl vann 

Alt kokes opp og helles over skivet rødløk og avkjøles. Smaker best etter 24 timer. 

Skjørostkrem 
1 del Røros rømme 
2 deler Skjørost fra Røros-traktene

Kjøres glatt med en stavmikser og smakes til med salt og pepper. Server knekkebrødene med pisket Røros rømme, skjørost og fenalår. Pynt med urter som timian eller karse.

 

Vel bekomme!