Gå til innholdet
Gulloye tapas potet

Julematen fortjener gode, norske poteter!

Skrevet av Francisca Witsø den 5.12.2015

Den kraftige maten vi spiser i jul- og førjulstiden krever kvalitetspoteter med mye smak og melen konsistens.

Førjulstiden er høysesong for salg av norske kvalitetssorter som Ringerikspotet fra Ringerike, Fjellmandel fra Oppdal og Gulløyepotet fra Nord-Norge. Dette er ikke helt tilfeldig, for alle disse potetene passer spesielt godt til den fete julematen. De har nemlig alle et høyt tørrstoffinnhold, noe som betyr at de er melne i konsistensen. Dermed suger de nærmest til seg fettet, og skaper balanse i måltidet. I tillegg har de mye mer smak enn den gjengse importpoteten, som gjør at de står seg mot kraftige smaker fra både rakfisk, lutefisk og pinnekjøtt. Dessuten er julen tid for tradisjon, og for mange er det nettopp tradisjon disse potetsortene smaker av.
 
 
Gulloye-potet-landskap
Et annet fellestrekk Ringerikspoteten fra Ringerike, Fjellmandel fra Oppdal og Gulløyepotet fra Nord-Norge har, er at de har fått sitt særpreg gjennom det jordsmonnet og klimaet de vokser i. De er alle litt sensitive potetsorter som er tilpasset de forholdene de dyrkes i.
 
Gulløyepoteten fra Nord-Norge for eksempel, kan ikke dyrkes sør for polarsirkelen, fordi den er alt for sårbar for sykdommer i et varmere klima. Den intensive vekstsesongen, med lange lyse sommernetter, er med på å gi poteten den karakteristiske smaken og det er derfor den ofte kalles midnattsolpotet.
 
Fjellmandel fra Oppdal er tilpasset det tørre, kjølige klimaet du finner 400 moh. i Oppdalstraktene. Til forskjell fra mandelpotet dyrket i lavereliggende strøk er det ofte mindre behov for sprøytemidler, da poteten er mindre utsatt for sykdommer når den dyrkes så høyt.
 
Ringerikspoteten fra Ringerike derimot kan ikke dyrkes i kjølige strøk, men trives best i relativt varmt, tørt klima og kalkrikt jordsmonn. Akkurat slik du finner på Ringerike.
 
Slik koker du dem
På grunn av disse potetenes melne konsistens har de en tendens til å gå lett i stykker ved koking. Et lurt triks kan derfor være å dampkoke dem over rist, med skallet på. Velger du allikevel å koke dem i vann anbefales det å følge nøye med mot slutten av kokingen. Du kan også skru av platen når de begynner å bli ferdige, og bare la de trekke ferdig i det varme vannet.
 
 
Pinnekjott